Blogosfera Gastrobajterica

Trešnje pomlađuju, ali nemojte ih jesti prije ručka

Odličan su čistač organizma i na taj način rasterećuju srce i krvotok , te aktiviraju jetru i bubrege
Objava 03. svibnja 2019. 0 komentara 1057 prikaza
https://www.pexels.com
https://www.pexels.com

Za njih kažu da imaju neograničen "kredit" druženja s alkoholom, u slađim, ali i nešto žešćim kombinacijama.

No tu su i kombinacije s čokoladom u pralinama koje su stekle svjetsku stavu.

Trešnje i višnje su voće čija sezona traje od prelaza svibnja u lipanj pa do početka srpnja. Zriju skupljajući sunčevu toplinu, a gurmane će oduševiti u slanim i slatkim jelima.

Sjajno ljetno voće pravi je mali crveni dragulj. Boja kožice trešanja može varirati od nježnožućkaste do dubokih crvenih tonova rubina i boje burgundca. Trešnje i višnje gurmani dijele, nevezano za sorte, na slatke, koje se ''zoblju'' svježe ili upotrebljavaju u štrudlama, pitama, biskvitima i one kiselkastije koje su sjajne za kuhanje, umake uz divljač, tamna mesa ili perad. Iako se čini da nemaju poveznica, sjajno podižu svako mesno jelo, a dobro se ''ljube'' i sa svježom ribom, npr. lososom.

Voćne juhe kod nas su vrlo skromno zastupljene na meniju, no trešnja je u njima kraljica arome, a ne zaostaje ni kiselija tamnoputa višnja.

Da je riječ o voću koje je blagotvorno za zdravlje, govori podatak da su ih prije tri tisuće godina na Dalekom istoku uzgajali neposredno uz domove, a od starih Egipćana i Grka preuzeli su ih i po cijeloj Europi proširili Rimljani.

Trešnje obiluju antioksidantima i voće su koje vraća energiju i pomlađuje. No ne miješajte ih s gaziranim pićima

O popularnosti trešnje govori čak i podatak da ju je kao alibi upotrijebio i Napoleon Bonaparte. Naime, car je u izgnanstvu na Elbi zatečen u ljubovanju s mladom otočankom, a kao izgovor za tada skandaloznu činjenicu da su bili sami ispalio je da su – brali trešnje. U tome ne bi bilo ništa čudno da te davne 1814. godine na Elbi nije bilo nijednog jedinog stabla trešnje.

Trešnje i višnje u međuvremenu su našle primjenu u gastronomiji. Delicija su čak i kada ih se jednostavno umoči u rastopljenu čokoladu, a kada se iz njih očistite koštice i kada ih se usitni u pire, idealne su za pripremu sorbeta, sladoleda, pjenica i umaka. Koriste se same, ali i u kombinaciji s drugim voćem, a posebno uz čokoladne i kreme od vanilije. I trešnje i višnje imaju, dakako, sjajna nutritivna svojstva jer su bogate flavonoidima, prirodnim protuupalnim supstancijama. Uz to ublažavaju simptome alergija i astme te jačaju kolagen, vezivna tkiva, hrskavice i tetive. Dakle, ukusno s korisnim.

Trešnje se ne jedu prije ručka. Ako je riječ o mesnom obroku, dogodit će se lužnata reakcija koja usporava izlučivanje probavnih sokova, ali trebalo bi ih jesti što više kako bi se snizila razina LDL kolesterola u krvi.

 

ISPROBAJTE;

Torta od sira i višanja

900 g kremastog sira, šećer, gustin, pola šalice kiselog vrhnja, ekstrakt vanilije, 3 jaja. Za koru: paket graham keksa (od 180 do 200 grama), 5 žlica maslaca. Priprema: maslac otopite, kekse izmrvite pa pomiješajte te oblikujte podlogu. Pecite 10 minuta. Pomiješajte sir, šećer, brašno, kiselo vrhnje, sok od limuna i vaniliju. Izlijte na ohlađenu podlogu pa pecite 45 minuta. Dobro ohladite. Skuhajte trešnje sa šećerom i vanilijom pa ohlađeno prelijte preko torte.

Vitaminska bomba za dobar dan

Bobičasto voće pravi je izvor energije i najbolji način da započnete dan. Smoothie je sjajan izbor kako ćete brzo počastiti organizam dragocjenim vitaminima, ali i prilika da neke manje drage namirnice 'sakrijete' u ove fine napitke. Očistite od koštica po šaku do dvije višanja i trešanja, dodajte jednu kuhanu ciklu i šaku sjeckane blitve ili svježeg špinata. Dodajte i veliku jušnu žlicu lanenih sjemenki te dvije žlice zobenih pahuljica. Izblendajte i nazdravite sebi!

Od pekmeza do višnjevca

Trešnje i višnje mogu se konzervirati sušenjem, ukuhavanjem, sa šećerom, u džemovima i kompotima, a u kombinaciji s alkoholom bit će to sjajni likeri. Jedan od recepta preporučuje da oprane i osušene trešnje složite u velike staklenke tako da slojeve razdvojite kristal-šećerom. Ostavite ih na suncu dok se šećer i voće ne prožmu te tada procijedite i pomiješajte s lozovačom. Jačina ovisi o rakiji i količini koju ćete dodati.

Kanapei s lososom i trešnjom

Na komadiće heljdina kruha s orasima namažite namaz od avokada, vlasca i kremastog sira. Na to složite listić hrskave pikantne blitve te mali komadić fileta dimljenog lososa. Popaprite bijelim paprom i pokapajte s vrlo malo soka od limete. Na vrh složite trešnje. Slatki okus voća naglasit će svježinu lososa. Pred ovakvom neočekivanom kombinacijom na kanape sendviču pokleknut će svaki iznenadni gost. Poslužite ih uz bijelo, dobro ohlađeno vino ili rose.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.