Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Gastrobajterica

Postoje li još uvijek vampiri u Toscani?

Južna Toscana prepuna je priča i legendi o vječno živućim ljudima... vampirima. I u samoj Sieni, ih je bilo. A možda i danas žive. Neke od knjiga kupljene ondje u antikvaritu poprilično detaljno opisuju potrage za ovakvim bićima kroz grad. Ako i potražite u Muzeju ili u starim knjigama, jamčim vam, nećeet tako lako zaspati uz njih. No, ima jedan grad, nešto rjeđe na turističkim trasama, za koji se vežu baš takve legende - Volterra.
Objava 24. travnja 2020. 0 komentara 792 prikaza
Tanja Božić/Gastrobajterica
Tanja Božić/Gastrobajterica
Naselje je nastalo u doba dok su na području današnje Južne Toskane živjeli Etruščan, ali srednjovjekovno selo razvilo se u 14. stoljeću

Vjerojatno ćete pomisliti kako za priču o vampirima treba potegnuti do Transilvanije. O, da, planovi i želje su jedno, a trenutačna situacija dok smo "na sidru"  ostavlja nas tek - na storniranim turama. Tako ovog proljeća definitivno nećemo u Transilvaniju, a ni na Festival ruža. No, ako se dobro pripremimo, pokrenemo i razigramo maštu, možda ih pronađemo negdje drugdje.
Možda ste, ako ste posjetili južnu Toscanu i bili na domak njihova dvorca, a da to niste ni znali... Možda, možda. Dakle, Južna Toscana prepuna je priča i legendi o vječno živućim ljudima... vampirima.
I u samoj Sieni, ih je bilo. A možda i danas žive, tko zna. Neke od knjiga kupljene ondje u antikvarijatima na popilično mračnim mjestima prilično detaljno opisuju potrage za ovakvim bićima kroz  kontrade. Mistčna kkva i je Siena skriva svoje tajne o vječnoživućima. To su priče koje nećete čuti od svojih vodiča, ali ako i potražite u Muzeju ili u starim knjigama, jamčim vam, nećete tako lako zaspati uz njih.
No, ima jedan grad, nešto rjeđe na turističkim trasama, za koji se vežu baš takve legende - Volterra.

ROMEO I JULIJA NA VAMPIRSKI NAČIN
Slučajno ili ne, ali SUMRAK SAGA mjesto radnje New Moon smjestio je... u Toscanu.
Kako za sve treba malo ljubavi, tako se i lj ljubavna priča između Edwarda i Belle, seli se iz Vancouvera u Toskanu.
Vampir vjeruje da je njegova ljudska djevojka mrtva i, kako to biva u vampirskom izdanju Romea i Julije, odlučan je u namjeri da počiniti samoubojstvo.
Međutim, to nije baš lako za jednog besmrtnika.
Jedina mogućnost da skonča je - izazvati i  osloboditi gnjev Volturijevih, drevne i moćne obitelji vampira iz... ta-daaa  - grada Volterre.
Prema legendi, zavirite li malo u povijest Volterre kad vam se pruži prilika, ondje su zaista postajali vampiri.

Gradić se nalazi u brdima obronaka sjevernih Apenina sjeverozapadno od Siene i oko 50 km južno od  Pise. Mlo, sasvim malo podsjetio me na trenutak na naš Motovun. Valjda zbog visine zidina i brijega kojeg zovu  Metalno brdo. Zašto?

Zato jer je još od etrurskih vremena zbog prisutnosti bakra, olova, srebra i cinka u tom području bilo kopova. Poznati su i po obradi alabastera, u gradu je krasan muzej Ecomuseo dell'Alabastro, a u blizini se nalaze i mineralni izvori i kupke. Sačuvana su čak i  etrurska vrata, iz 4. stoljeća prije Krista, dio su obrambenih zidina grada (dugačkih oko 7 km) te rimskog amfiteateatar iz 1. st. Pr. Kr.

KROZ FILM DO VALL D'ORCIE

Ipak, vratimo se vampirima i mladim ljubavnicima. Edward dolazi i Volterru i odluči se prikazati na danjem svjetlu i tako izazvati gnjev Volturijevih.
No, sad malo manje romantike, iz prosto scenografskih razloga, produkcija je za mjesto snimanja ipak odabrala Montepulciano, povijesno selu u Južnoj Toscani.

Tako se u filmu, Bella i Alice, Edwardova sestra, voze u sportskom automobilu seoskim putevima oko Montepulciana i TEMPIO SAN BIAGIO.
Izvrsna prilika da na kratko i vi doživite GRADSKA VRATA kad Bella izlazi iz automobila i prolazi kroz lukove, ulice i uličice povijesnog središta, sve do PIAZZA GRANDE i DUOMA gdje je u tijeku proslava za blagdan zaštitnika Svetog Marka.
Cilj joj je spriječiti Edward da se pokaže na suncu, tako da svi shvate da on nije čovjek: to je čin koji će biti vrijedna njegove smrti od ruke vampira Volturijevih.
Bella očajnički pravi prostor među gomilom na trgu i kreće se prema renesansnom PALAZZO DEL COMUNE prelazeći do središnje fontane od sedam metara, u potpunosti obnovljenu za snimanje filma 2009.

Uspijeva na vrijeme zaustaviti Edwarda, ali unutar PALAZZA im se pridružuju stražari Volturijevih.
Oni bježe kroz podzemne prolaze i tunele, koji pripadaju CANTINA DEL REDI I PALAZZO RICCI, stiže do brda u zamak Volturi...
Taj je dio ipak snimljen u studiju, a predložak je divna Valle d'Orcia!

NIKUD I NIKAD BEZ VINA - ŠTO JE TO 'BORAVIO DELLE BOTTI '?

I za kraj, kad smo već u Montepulcianu, ne zaboravimo najšašaviju utrku u Toscani, onu s bačvama. Posljednje nedjelje u kolovozu ondje se održava Il' Boravio delle Botti, svojevrsni palio contrada Mongepulciana.
Riječ Bravio potječe od Bravium, titule contrade pobjednika i oslikanog barjaka s likom zaštitnika grada, San Giovanni Decollato.
U srednjem vijeku natjecanja se održavalo na konjima. Ukinuto je u 16.stoljeću. Od tada s održava tako da sudjeluju samo pješaci, a velikom natjecanju prethode fešte u svakoj kontradikcija s obiljem hrane i vina ponuđenih svima.
O čemu se zapravo radi i kako izgleda Boravio delle Botti?
Svaku contradu predstavljaju dva natjecatelja koji imaju zadatak kroz mjesto gurati bačve od 80 litara.
Dakako, prazne. 
Sve to u pratnji povijesne povorke i za to vrijeme ih prate zastavničari koji i žongliraju barjacima contrade.
Put traje 1700 metara kroz sve contrade, od Colonne do Mazorcca, od Sagrato Dell Duomo na Piazza Grande, a prate ih zvukovi zvona sa crkvi svake contrade.
Svečanost traje osam dana - od najave bubnjara i zastavničara, do predstavljanja i posvete barjaka, probne utrke, povijesnih plesova, a gozbe traju svaku večer ....
Nisam ljubitelj Sumraka Sage, ali obožavam Toscanu, a spajanje priča još i više.
A vi?

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.