Blogosfera Gastrobajterica

Za kraj Velikog tjedna, slastica koju nosimo na blagoslov

Objava 02. travnja 2015. 2 komentara 5810 prikaza
Snimio: Danijel Berković/PIXSELL
Snimio: Danijel Berković/PIXSELL
PINCA 1

Kakav je to kolač koji zovu sirnica, a u njegovoj izradi nema ni traga siru? Pinca, sirnica, kolomba ili njezina minijaturna inačica titola kolači su koji će se naći ne samo na svakom uskrsnom stolu nego i u košarici s hranom koja se nosi u crkvu na blagoslov.

Ovisno o kraju iz kojeg dolazi, ta neodoljiva uskrsna slastica sa sobom donosi i dio tradicije, recepture koje su se prenosile s koljena na koljeno.

Slatka pogača s križem preko gornje strane – simboličnim podsjećanjem na Kristovo razapinjanje – aromatizirana je grožđicama, rumom, koricom limuna ili naranče te ružinom vodicom.

Titola za najmlađe

Kolač je to koji se s ljubavlju priprema, ali podjednako tako i dijeli. Načeti ga treba u trenutku kada su svi ukućani i gosti za stolom, a njegovi se komadi dijele kako tko odlazi. Upravo zbog toga peče se više komada pince ili jedna veća kako bi se svaki gost iz kuće domaćina otputio s komadom kolača.

Djeci se, nalažu običaji u Istri i na Kvarneru te na nekim otocima, priprema poseban kolač – samo njihova pinca, u obliku lutke. Glavu joj čini tvrdo kuhano jaje, a tijelo tijesto formirano od pletenog tijesta.

U Slavoniji pinca nije zaživjela kao uskrsni kolač, no zato ju je dostojno zamijenila maslenica, kolač od dizanog tijesta premazanog svinjskom mašću i obilno nadjeven makom, orasima ili kakaom. Zbog raskošnih količina masti kora te slastice zamamno sjaji.

Kuglof kao inačica kolača s obale uvriježen je u Zagrebu i okolici. Osnova mu je dizano tijesto s maslacem, jajima i šećerom. Osim već uobičajenih dodataka grožđica i suhog voća, najzavodljiviji je kod njega upravo neodoljiv oblik koji se vezuje uz francusku pokrajinu Alsace gdje se održava i festival kuglofa. Lagano, prozračno tijesto s maslacem i jajima peče se u kalupu izbrazdanih stijenki s rupom u sredini.

Istjerala mak na konac

Nekada su kalupi bili od gline, kasnije metalni, a u imućnijim kućama bakreni. Ako ste među onima koji su spremni zasukati rukave i pripremiti pincu, savjet valja potražiti kod profesionalaca. Odgovor ima Petra Jelenić, a za nju zaista vrijedi uzrečica “nomen est omen”.

 Petra, majstorica slastičarstva i vlasnica prvog zagrebačkog pastry shopa priznaje da pinca nije na njezinu repertoaru, no kako za tu esenciju kreativnosti nema nemogućeg i neizvedivog, istjerala je mak na konac i za čitatelje Večernjaka ispekla slatke i rumene kruščiće te podijelila recept.

 

Za dvije veće pince potrebno je: 500 g brašna za dizana tijesta, 25 g kvasca, 110 g šećera, 100 g maslaca, 10 g soli, 4 jaja, pola mahune vanilije, 2 velike žlice ruma, 2 velike žlice maraskina, 2 velike žlice likera od ruže, mlakog mlijeka po potrebi (oko 200 ml).

Pripremite je tako da u malo mlakog mlijeka razmutite kvasac, dodajte prstohvat šećera i brašna te umutite smjesu gustoće kao za palačinke. Smjesu pokrijte krpom i stavite da se diže. U uzašli kvasac dodajte četvrtinu svih sastojaka te ih dobro izradite.

Ponovno pospite brašnom, pokrijte i ostavite da se diže. Treće dizanje vrijeme je da u smjesu dodate sve preostale sastojke i umijesite tijesto. Kad ga izradite toliko da se odvaja od posude, pospite ga brašnom i ušuškajte u krpicu neka se još jednom digne.

Tek tada podijelite tijesto u dvije jednake količine, formirajte kugle, složite na lim za pečenje obložen papirom, premažite uljem i još jednom ostavite. Kad narastu za trećinu, premažite ih razmućenim jajem i pecite na 180 °C 25 do 35 minuta. Ako prebrzo tamne pokrijte ih papirom za pečenje ili folijom.

  • ester.diklic:

    Najbolje su iz krušne peći

  • explorer:

    Maslenica je verzija bosanske pite i ne dela se od dizanog, vec vucenog tijesta i nema veze sa slavonskom verzijom gibanice, orehnjacama i makovnjacama. Uz kuglof, gibanice su redovit blagdanski kolac i u Zagorju, Medjimurju i Zagrebu. Pinca je iz ... prikaži još! primorskih krajeva, dosla iz Venecije, kao sto je kuglof dosao iz Beca u kontinentalni dio Hrvatske. Svatko ima svoje, tako da nametanje pince kao svehrvatskog uskrsnog kolaca nema puno smisla.