Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Gastrobajterica

Zašto su u Barceloni svi ludi za aromatičnim vinom?

Kada je - Hora de Vermut'? To je vrijeme prije no što sjednete za ručak, uz čašu dobrog pića
Objava 16. siječnja 2020. 0 komentara 321 prikaza
pixabay.com
pixabay.com
Neki biraju vermut Spritz, što je nešto lakša varijanta. Još bolje! Barem meni kako bi zadržala orijentaciju i nakon druge runde, s dosta leda i kriškom naranče i masline. Recimo 1/3 jačine od originalnog Vermuta. Uz takav odabir posložiti će vam i bocu soda vode na stol. Tako sami možete diktirati jačini Vermuta.

 VERMUT+BARCA=DOBITNA KOMBINACIJA

La Bodega La Peninsular, vermutería  ili vermut bar, skrivena je u naoko neprimjetnoj bočnoj uličici u četvrti Barceloneta.
Obala je uz plažu ovog nekadašnjeg ribarskog sela sada jedna od najpopularnijih mjesta u gradu, njegove uske uličice su još uvijek pune starih školskih vermuta koji su se ovdje ispijali ovdje desetljećima prije dolaska rijeke stranih posjetitelja.

- Praksa pijenja vermut je evoluirala tijekom godina, objasnit će vam Marwa Preston, (Wanderje).


Obala je uz plažu ovog nekadašnjeg ribarskog sela sada jedna od najpopularnijih mjesta u gradu, njegove uske uličice su još uvijek pune starih školskih vermuta koji su se ovdje ispijali ovdje desetljećima prije dolaska rijeke stranih posjetitelja. (Foto: Mourad Saadi/Unsplash)


Da ponovimo, iako vjerojatno svi znaju, vermouth je popularno piće obično napravljeno od bijelog vina (najmanje 60% najčešće muškata) aromatizirano pelinom, uz dodatni alkohol i šećer.

LIJEK JE DOBAR IZGOVOR 
Početak proizvodnje vezuje se uz, ah - sve za lijek - Hipokrata, koji je aromatizirano vino prepisivao za zdravstvene tegobe.
Poznavali su ga rimski cugeri, a o njemu pisali Ciceron i Virgilije Catul spominjući „l’absvinumanum vinum”. 

Putujući kroz Europu ova cugica je mijenjala ime vermut do - wermutha medu germanskim stanovništvom. Mirisno se vince pilo i na Bečkom dvoru. Ima i svoju  francusku izvedenicu - vermouth. Talijani su izrezali njima ionako mrsko slovo H te je postao - vermout. 

Ali su ga skockali na svoj način, i u Torinu mu dali posve novi stil. 
Time je Piemonte postao glavna baza proizvodnje vermuta još prije dva stoljeća. Antonio Benedetto Carpano piše se u povijesti alkohola davne 1786. godine kao 'otac Vermuta'

JESTE LI ZNALI da se uz VERMUT ne priča o poslu i novcu? 

I da se VERMUT ispija samo u društvu ljudi do kojih vam je zaista stalo?

Više od 30 sastojaka nalazilo se u prvo samo bijelom, a kasnije roze i crvenom VERMUTU. Bilo je to slatkasto piće za koje se vjerovao da će biti prikladnije za dame od lokalnih crvenih vina. Vermouth se pokazao tako popularnim da je uskoro njegova prodaja bila otvorena 24 sata dnevno.


Bučna publika je mješavina starijih mještana i turista  od kojih su svi stisnuti po stolovima ili na drvenim klupama duž šanka, pijuckajući pića i grickati hranu koja obično prati vermouth: masline, čips, inćune, kapare, lučice, suhe rajčice, sir... (Foto: Tanja Božić/Gastrobajterica)


No, vratimo se na popularnost Vermuta na Iberskom poluotoku, točnije u Kataloniji. U Barceloni smo, na Barceloneti,
Barovi kao što su La Peninsular pulsirau u ritmu - 'La hora de vermut', koji se obično odvija vikendom između podneva i 2 sati, prije španjolskog ručka.

TRI UMJESTO JEDNOG  
Bučna publika je mješavina starijih mještana i single turista (o da, iznenadili bi ste s koliko ljudi putuju sami) od kojih su svi stisnute po stolovima ili na drvenim klupama duž šanka, pijuckajući pića i grickati hranu koja obično prati vermouth: masline, čips, inćune, kapare, lučice, suhe rajčice, sir... Svi, baš svi ovamo dolaze na isto piće.

Neki biraju vermut Spritz, što je nešto lakša varijanta.
Još bolje! Barem meni kako bi zadržala orijentaciju i nakon druge runde, s dosta leda i kriškom naranče te maslinom. Recimo 1/3 jačine od originalnog Vermuta. Poslužit će vam uz Vermut i bocu soda vode za stol. Tako sami možete diktirati jačini Vermuta.
A, eto ideje za sjajan suvenir iz Barce. Boce za sodu opet u modi.
'La hora de vermut' postala je društveni trend, objašnjava Sergio, vlasnik La Pensinsulara.

 NEMA PRIČE O LOVI I POSLU
-  Od kad smo 2012. smislili ovu temu proširila se poput požara. I susjedni su barovi to prihvatili, i danas je to dio dana, više ne samo subotom,  kada je sve puno, do posljednjeg milimetra. Imamo i neka svoja nepisana pravila- ne primamo rezervacije za taj sat, svi imaju isti tretman, ne služimo ništa drugo do Vermuta,  i - to je je vrijeme kada se ne priča o poslu i novcu.
 
"Bilo da pijete vermut ili ne, ovo je važan sat druženja, " kaže Sergio.
Vrijeme kada će mještani posvetiti prijateljima i obitelji, popiti nešto i prezalogajiti.
Za mnoge, to je ritual, vrijeme za ljude do kojih ti je stvarno stalo," nastavlja Gil.
"Vermouth sat nikada nije vrijeme za poslovne susrete ili one s kojima ste povremeni poznanici."

Ma koliko šarmantna Barceloneta bila, "vermutiziranja"  je odavno prešlo njezine granice i proširilo se po gradu.
U četvrti  Sant Antoni vermut baro - kao što su 'Sant Antoni gloriós' , poznat po odličnim tapasima. Malu 'Pelatti 's vermuteríu svaki put nanovo tražim koliko je skrivena.


Posljednjih desetak godina ispijanje Vermuta toliko je popularno da čak pomalo gubi romantični šarm, a mlađa publika ispija koktele na bazi ovog pića. Tako u 'V de vermut', otvorenom lani nude više od 40 različitih vrsta vermouth. (Foto: unsplash.com)


Ako ste više za moderne barove onda je vaš izbor 'Els Sortidors del Parlament' jedan od modernih trendovskih  'La Gàbia' i trendovski fancy 'La Mundana' favorit među gradskim šminkerima.

Posljednjih desetak godina ispijanje Vermuta toliko je popularno da čak pomalo gubi romantični šarm, a mlađa publika ispija koktele na bazi ovog pića u  'V de vermut', otvorenom lani gdje nude više od 40 različitih vrsta vermouth.

Onda?
Što vi pijete u Barceloni?

pixabay.comFoto: pixabay.com 1 / 5
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.