Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Gastrobajterica

Zbogom stogodišnji starčići, čuvari puta prema domu

Bolji od svakog znaka, borovi uzgojeni na zemljištu između dvije linije asfalta, vidjeli su valjda nekoliko milijardi vozila u svojoj vijeku
Objava 06. srpnja 2019. 1 komentara 849 prikaza
Tanja Božić/Gastrobajterica
Tanja Božić/Gastrobajterica
Nije poznato tko ih je posadio, imali su oko stotinu godina. Ali kao da su bili ondje oduvijek.

Nema ih više ;( 
Nijemi spomenici nesavladivoj ustrajnosti prirode da bude snažnija od izmjena koje čovjek donosi, zauvijek su uklonjeni. Bili su primjer egzistencijalne tvrdoglavosti koja može apsorbirati svaki dan desetke stotina tisuća kubičnih metara ispušnih plinova, žvakati smoga i - živjeti. 

Tri puta po dva pozdrava

Tri puta po dva bora na talijanskoj autostrada A4, između Padova east i Venecije. 
Nije poznato tko ih je posadio, imali su oko stotinu godina. Ali kao da su bili ondje oduvijek. I gotovo jednako tako, nije poznato tko ih nije fotografirao ili barem primijetio, ako ih već nije doživljavao kao putokaz. Baš kao što su nekada stari Etruščani sadili čemprese, tako su ovi borovi stajali - oduvijek. Barem se to tako činilo iz perspektive nas smrtnika, prosječnog životnog vijeka.   
Većina ih je voljela, oni koji nisu barem su ih - prepoznavali. 

Meni su bili simbol, da (kako su nas davno prije vremena GPS-a i navigacija, učili vozači i kolege, tada stariji po stažu, vodiči mentori, da kod trećeg para borova - skrećem za Toscanu. Ili - da sam na povratku, točno pola puta do kuće. Nema više karata, nema ništa i nikud bez navigacije, stare je garde sve manje, a nema ni - borova. 

Dolaze neki novi klinci, Wikipedija i lažni osmjesi te znanje opće prakse. Vremena gaze posljednje romantičare i šmekere.  
CAV, tvrtka koja upravlja autocestama, (Concessionario autostradale Autovie Venete)  dala ih je ukloniti. Kažu, iz sigurnosnih razloga, svih 6, tako karakterističnih "pini marittimi", kako glasi njihov službeni naziv . 
Koncesionar kaže kako su morali odmah intervenirati, s obzirom na ljeto, i na to da je nakon zadnje inspekcije sigurnosti postalo upitno jesu li ovi starčići iz 20-tih godina prošlog stoljeća - sigurni. 
Stručnjaci agronomi su također pregledali borove i - na žalost  - potvrdili njihovo "ozbiljno loše zdravlje" i stoga -  i visok rizik za one koji putuju autocestom, u oba smjera.

Nisu ih se olako odrekli 

Autostrade Venete su već prošle godine naručili od Instituta za agrošumarstvo (TeStaF) Sveučilišta u Padovi praćenje biljaka. 
Zaključci sadržani u izvješću koje je potpisao jedan od vodećih stručnjaka profesor Lucio Montecchio, s Tesafa, nažalost nije ostavio sumnju: - 6 borova mora se srušiti, jer pate od bolesti koja će neizbježno dovesti do razgradnje cijelog debla.
Pad grana i rušenje je  - neupitno. 

K tome, jedan je posve isprepleten mravinjacima zbog kojih mu je statika upitna. 
Vi, dragi kolege uz koje sam putovala🚌, i vi putnici koji ste putovalisa mnomm i čuli priču o njima, sjetit ćete ih se s nostalgijom. 
A, vi koji ste priželjkivali kanistre s benzinom i štilovkee", ili "evo je opet" - imate priču, o kraju borova.
🌲No, nije kraj ;) 


Tvrtka za ceste je već posadila nove borove. Njih čak 18! 
I to samo nekoliko kilometara dalje i na najprikladniji mjesto, na spoju između A4 i A57! 
Dakle, nastavljamo fotkanje! I uspomenama na borove. Na prijatelje, suputnike... 

 

  • Roland3072:

    Lijepa uspomena na tocno pola puta izmedju moja dva doma.