Blogosfera Gastrobajterica

Želite li sklopiti mir ili posao, sjednite i jedite zajedno!

Objava 22. veljače 2017. 0 komentara 50 prikaza
Izraelski chef
Izraelski chef
Chef Shaul Ben Aderet, popularna zvijezda izraelske gastroscene

Izazovu putovanja i otkrivanja novih krajeva malo tko može odoljeti, a putnici od formata kažu da je novu zemlju najbolje upoznati kroz njenu kuhinju. Evo što sam naučila u razgovoru sa slavnim izraelski chefom koji je proslavio tradicionalnu izraelsku kuhinju oživljenu na moderan način diljem svijeta

 Putovanje okusima  

Za one kojima je Izrael planirana destinacija ili su ondje nedavno bili, prilika za “akontacijsku šetnju” gastronomijom ove zemlje pružila mi se t za posjeta chefa Shaul Ben Aderet, popularne zvijezda izraelske gastroscene, dok je gostovao u Esplanadi, u povodu obilježavanja 65. obljetnice izraelske nezavisnosti. Osim što, kaže, uživa u kuhanju, popularni chef obožava putovati i tako i kroz kulinarstvo graditi mostove među kulturama.

– Sjajna je stvar u kuhanju to što ne moramo govoriti istim jezikom da bismo se razumjeli. Dobra hrana stvara most između kultura i donosi mir – objašnjava chef zadovoljan što se svojim brojnim nastupima diljem svijeta uključio u misiju zbližavanja ljudi i smanjenja napetosti. Chef Shaul već je kao dječak odabrao kuhanje i s bakom, kada mu je bilo samo pet godina, stojeći na stolcu otkrivao tajne kulinarstva.

- Djeca u toj dobi žele biti policajci, piloti, graditelji... No ja sam već tad znao da hoću kuhati. Baka po majci imala je presudnu ulogu i od nje sam naučio kako jednostavne stvari poput riže ili piletine mogu postati delicije.

Bakina škola  

– Baka je imala vješte ruke, što je u kulinarstvu, uz strast i kreativnost, presudno – kaže 48-godišnji chef Shaul, danas vlasnik čak triju prestižnih restorana u Tel Avivu. Njegovim su se kreacijama sladili državnici iz cijelog svijeta, a kuhao je promičući izraelski gastronomiju diljem svijeta, od Urugvaja i Japana do Brazila i, eto, idući tjedan Hrvatske. Da gastronomija ne poznaje granice, govori i podatak da je chef Shaul snimio vrlo gledan TV show u kojem s arapskim kuharima na moderan način kuha tradicionalna jela. Lignje punjene rižotom i plodovi mora s vrhnjem i češnjakom, pileća pašteta u calvadosu, med i pikantne mrkve, janjeći but u papru, kozice na maslacu... samo su dio iznenađenja koja izraelski chef priprema za zagrebačke sladokusce i ljubitelje egzotičnih okusa.

Kuhanje ima svoj poseban jezik. Njega razumiju svi oni koji se motaju oko hrane, lonaca, tava... Kada kuhate, nije važno govoriti engleski, talijanski, dijalekte... Mi kuhari svi govorimo istim jezikom, jezikom dobre hrane. Ona je most između kultura i donosi zadovoljstvo, sreću i mir – ispričao mi je priču o kulinarstvu Chef Shaul Ben Aderet

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.