Blogosfera COOKam i guštam

Neodoljiva Pavlova torta sa sezonskim voćem

Ah, Pavlova!
Objava 09. lipnja 2019. 0 komentara 990 prikaza
Tatjana Pastuović Klaić
Tatjana Pastuović Klaić
Pavlova torta

Tatjana Pastuović KlaićFoto: Tatjana Pastuović Klaić 1 / 5

Pavlovu pravim kada imam višak bjelanjaka koje treba mudro iskoristiti.
Nitko se doma ne buni ;)
Ovisno o sezoni, koristim voće koje imam, ali priznajem, najdraže su mi upravo ovakve proljetno-ljetne kombinacije.
Bobičasto voće se baš savršeno slaže sa slatkom podlogom i šlagom.
Uskoro će prispjeti ribiz i kupine, oni su isto odličan izbor.

Pavlova se zapravo jednostavno priprema, bitno je koru dugo peći na niskoj temperaturi i tortu prije posluživanja dobro ohladiti.
Dalje sve po volji ;)

Sastojci:

  • 5 bjelanjka (sobne temperature)
  •  prstohvat soli
  •  250 g šećera
  • 1/2 žlice alkoholnog ili bijelog vinskog octa
  • 1 žlica kukuruznog škroba (gustina)

 

  • 350-500 ml vrhnja za šlag
  • 1 žlica šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

 

  • svježe sezonsko voće - jagode, maline, borovnice
  • listići mente i naribana korica limuna, za dekoraciju

 

Priprema:

 

Pećnicu zagrijte na 130°C.
Lim obložite papirom za pečenje.

 

Bjelanjcima dodajte prstohvat soli pa ih istucite u snijeg, uz postupno dodavanje šećera.

Miksajte još nekoliko minuta, smjesa treba biti čvrsta, glatka i sjajna.

Kada se šećer u bjelanjcima potpuno otopio, dodajte ocat i gustin pa sve još dobro promiješajte.

 

Smjesu od bjelanjaka (meringu) prebacite na papir za pečenje, oblikujte u krug promjera oko 20 cm.

Špatulicom ili nožem povlačite meringu odozdo prema gore, želite li dobiti ovakvu visoku "podlogu" kao na fotkama.

Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 90 minuta. 

Za vrijeme pečenja ne otvarajte pećnicu.

Podloga (beze kora) od bjelanjaka izvana treba biti hrskava a iznutra mekana i pjenasta.

Pećnicu isključite, vrata pećnice malo otvorite i ostavite koru da se polako hladi u pećnici.

 

Istucite slatko vrhnje, dodajte mu šećer i vaniliju.

Hladnu beze koru pažljivo odvojite od papira pa prebacite na tanjur za serviranje.
Na koru nanesite tučeno vrhnje, zatim rasporedite voće i ukrasite listićima mente (metvice) i naribanom limunovom koricom.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.