Blogosfera COOKam i guštam

Ajvar

Objava 26. kolovoza 2017. 3 komentara 7509 prikaza
foto: Tatjana Pastuović Klaić
foto: Tatjana Pastuović Klaić
domaći ajvar od paprike i patlidžana

Ako još niste,  a imate volju i želju, vrijeme je da napravite ajvar.

Odmah u startu treba naglasiti da je za pripremu dobrog ajvara potrebno dosta vremena i truda a i strpljenje će dobro doći ;)

Ajvar je ovdje vjerojatno najomiljenija zimnica, recepata je puno, neki se čak bitno razlikuju, od toga da se ajvar pravi samo od paprike ili se paprikama dodaje patlidžan i/ili rajčica do toga da se paprike peku ili kuhaju... sa začinima je opet slična stvar, od dodavanja onih osnovnih do čitave hrpe raznih dodataka.

Ajvar pravim onako kako me učila mama, s tek malim odstupanjima od njezinog recepta.

Paprike pečem, cijele. Patlidžane isto.  Ostavim dobro zatvoreno preko noći pa tek sljedeći dan gulim, čistim od sjemenki, cijedim, meljem i pravim ajvar. Ajvar miješam na umjerenoj vatri dok ne postane fino kremast. Vrući ajvar ulijevam u sterilizirane tople staklenke (s poklopcima na navoj), zatvaram, ponekad preokrećem (pa nakom par minuta vratim), utoplim i ostavim da se polako hladi.

Ako je išta kod pripreme ajvara gnjavaža, onda je to uklanjanje sjemenki s pečenih paprika. Znam, postoji „prečac“, neki  paprikama već prije pečenja izrežu sjeme, ali ja sam nekako i dalje  sklonija ovoj tradicionalnoj metodi.

Bitno je paprike dobro ispeći kako bi se kasnije lagano gulile. Ja ih pečem u pećnici, na 200°C s ventilatorom. Paprike složim na rešetku a ispod stavim veliki lim obložen papirom za pečenje, sokovi će curiti u lim pa će se paprike fino ispeći.

 

Sastojci:

  • 10 kg crvenih paprika za ajvar
  • 2 kg patlidžana
  • 3 žlice šećera
  • oko 3 dl ulja
  • 1 - 1,5 dl octa
  • sol
  • 1 - 2 glavice češnjaka
  • ljute papričice

 

Priprema:

  1. Paprike oprati, osušiti, poslagati na rešetku od pećnice a ispod rešetke staviti veliki lim obložen papirom za pečenje, peći na 200°C. Važno je paprike dobro ispeći, trebaju malo nabubriti i mjestimično pocrniti (ako se ne ispeku dovoljno, bit će prava muka oguliti ih). Pečene paprike vaditi u veliki lonac s poklopcem (ili u vrećicu) zatvoriti i ostaviti da se dobro napare/orose.
  2. Patlidžane oprati, osušiti i na nekoliko mjesta malo probosti nožem kako tijekom pečenja ne bi pucali. Peći kao i paprike, trebaju biti mekani .
  3. Oguliti paprike i patlidžane. Paprikama ukloniti sve sjemenke, pomozite si nožićem i budite strpljivi ;)  nipošto nemojte ispirati papriku pod vodom! Oguljene, očišćene paprike odlagati u veliku cjediljku.
  4. Ocijeđene paprike i patlidžane samljeti u stroju za mljevenje mesa.
  5. U veliku, široku posudu staviti samljevene paprike i patlidžane i miješati drvenom kuhačom na umjerenoj vatri. Tek kada se smjesa dobro ugrijala, uz stalno miješanje, polako dodavati ulje. Ajvar treba stalno miješati kako se ne bi zalijepio za dno i zagorio. Kada se ajvar malo ukuhao dodati sol, šećer, protisnuti češnjak, ocat i ljute papričice. Mogu se koristiti pečene ili sušene papričice a količina ovisi o tome koliko ljut ajvar volite. Isto je, zapravo, i s dodavanjem ulja, šećera, octa, češnjaka i soli. Dodajte određenu količinu, ajvar malo ohladite, isprobajte pa po potrebi dodajte još.
  6. Ako je paprika dobro ocijeđena ova količina se ne mora jako dugo miješati na vatri, to opet ovisi i o tome koju gustoću želite dobiti, ja volim kada ajvar ima finu kremastu strukturu.
  7. Vrući ajvar uliti u sterilizirane tople staklenke i odmah zatvoriti.
  8. Staklenke s ajvarom možete na par minuta preokrenuti a zatim ih treba utopliti i ostaviti da se ohlade.

 

 

  • Avatar abakus
    abakus:

    U mome receptu ide više ulja, litra na 10kg paprika, ali stavimo manje, od 7 dl ulja. Koštice izvadimo prije pečenja, a kožicu, nemojte mi zamjeriti, jednostavno ne gulimo. Znam da to nije po pravilima i da će se svakom ... prikaži još! majstoru za ajvar dignuti kosa na glavi kad to napišem, ali glupo mi je guliti kožicu, a onda umjetno dodavati vlakna prehrani radi bolje probave. Općenito zato izbjegavamo takvo uklanjanje kožica, kora itd. osim tamo gdje je to iz higijenskih ili drugih razloga zaista potrebno. Sve sameljemo i ajvar ispadne za prste polizati.