Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera COOKam i guštam

Beze tortice s narančom

Objava 28. prosinca 2014. 0 komentara 1600 prikaza
foto: Tatjana Pastuović Klaić
foto: Tatjana Pastuović Klaić
mini beze s kremom od naranče

 

Jutros nam se grad zabijelio, pa iako nismo imali bijeli Božić, zima i snijeg su ipak (konačno!) stigli.

A zima baš miriše na naranču ;)

Nakom svih onih blagdanskih kolačića s puno oraha, badema, čokolade... vrijeme je za nešto osvježavajuće. Naranče su sada najbolje i treba ih iskoristiti dok im je sezona :)

Ove tortice najbolje je napraviti dan ranije, ostaviti ih u hladnjaku tijekom noći i poslužiti dobro ohlađene.

 

 

Za 8 tortica

Beze:

  • 4 bjelanjka
  • prstohvat soli
  • 180 g šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica limunovog soka

 

Krema od naranče:

  • 4 žumanjka
  • 150 g šećera
  • 2 naranče (sok)
  • 120 g maslaca

 

Chantilly krema:

  • 300 ml slatkog vrhnja
  • ½ žlice šećera u prahu
  • ½ žličice ekstrakta vanilije

 

Priprema

  1. Pećnicu ugrijati na 130°C.
  2. Lim obložiti papirom za pečenje.
  3. Bjelanjcima dodati prstohvat soli i istući ih u čvrsti snijeg. Dodati vaniliju i postupno dodavati šećer, neprestano miješajući mikserom još nekoliko minuta, dok smjesa ne postane glatka i sjajna.
  4. Smjesom od bjelanjaka napuniti slastičarsku vrećicu. Na lim za pečenje rasporediti 8 podjednakih „tortica“ od bjelanjaka (možete napraviti i nekoliko pusica sa strane ;))  i staviti u zagrijanu pećnicu.
  5. Peći/sušiti 60-80 minuta na 130°C.
  6. Isključiti pećnicu, malo otvoriti vrata pećnicei ostaviti da se beze podloge/kore polako ohlade. Ohlađene beze kore pažljivo odvojiti od papira za pečenje.
  7. Žumanjke i šećer pjenasto izmiješati mikserom, kada smjesa postane blijeda staviti na posudu s vrućom vodom i kremu kuhati na pari (pazeći da dno posude s kremom ne dodoiruje vodu). Nakon 10ak minuta dodati procijeđeni sok od naranče i nastaviti kuhati dok se krema malo ne zgusne. Ohladiti.
  8. Maslac pjenaste izraditi pa umiješati mikserom u ohlađenu kremu. Kremu ostaviti u hladnjaku da se zgusne.
  9. Kremom od naranče napuniti slastičarsku vrećicu pa kremu nanijeti na potpuno ohlađene beze kore. (*Kremu treba pažljivo rasporediti na sve tortice, nema je baš puno, meni je bilo taman dovoljno, ako želite deblji sloj žute kreme možete joj dodati malo chantilly kreme i dobro promiješati). 
  10. Hladno slatko vrhnje istući mikserom na najvećoj brzini, dodati vaniliju i šećer u prahu pa miksati još dok krema ne bude dovoljno gusta.
  11. Chantilly kremom napuniti slastičarsku vrećicu pa nanijeti na svaku torticu, preko kreme od naranče. Tortice staviti u hladnjak i hladiti minimalno 3-4 sata a najbolje ih je ostaviti u hladnjaku tijekom noći i poslužiti sljedeći dan.
  12. Po želji, tortice možete poslužiti s filetiranom narančom.
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.