Naslovnica COOKam i guštam

Božićni panj

Objava 24. prosinca 2016. 2 komentara 2500 prikaza
foto: Tatjana Pastuović Klaić
foto: Tatjana Pastuović Klaić
božićni panj s čokoladom i gljivama

Oh, tako retro!

Ovo slatko drvce mnogima priziva uspomene na blagdane iz djetinjstva, jer ovo je kolač koji su pravile i naše mame i bake. Iako je božićni panj (Bûche de Noël) tradicionalni francuski blagdanski kolač, njegova popularnost proširila se svijetom a zadnjih godina proživljava novu "mladost" ;)

Danas postoji zaista mnoštvo recepata za božićni panj, ipak svima je zajedničko to da se kolač sastoji od tankog biskvita koji se namaže kremom, zamota u roladu i premaže ostatkom kreme, a dio rolade odreže se i prislini uz duži dio tako da se dobije dojam panja odnosno grane.

 

Božićni panj možemo aromatizirati po želji, dodati biskvitu cimet ili malo naračine korice, kremi rum, kavu ili nešto treće.

Recept za biskvit našla sam na stranici Un Mondo di Sapori, Marijanin panj izgledao mi je odlično pa sam recept slijedila, uz tek neke sitne izmjene (samo sam dio brašna zamijenila mljevenim orasima) a nadjenula sam ga klasičnom, bogatom kremom od maslaca sa žumanjcima i čokoladom (Creme au beurre au chocolat).

Imala sam žumanjke koje je trebalo iskoristiti, pa eto ideja svima kada budu u istoj situaciji ;)

Ja sam u kremu dodala i malo kave, ali možete i bez nje.

 

Sastojci

Za biskvit:

  • 4 jaja
  • 135 g šećera
  • 1 mahuna vanilije ili ekstrakt vanilije
  • prstohvat soli
  • 100 g oštrog brašna
  • 30 g mljevenih tostiranih oraha

Za kremu:

  • 5 žumanjaka
  • 130 g šećera
  • 50ml vode
  • malo ekstrakta vanilije
  • malo naribane tonke (opcija)
  • 200 g maslaca
  • malo kave
  • 200 g čokolade
  • 1-2 žlice kakaa

Priprema biskvita:

  1. Pećnicu zagrijati na 200°C.
  2. Veliki lim obložiti papirom za pečenje.
  3. Jaja pjenasto miksati sa šećerom, dodati prstohvat soli i srž vanilije pa dalje miksati dok smjesa ne postane kremasta i gusta te višestruko poveća volumen. Pomiješati brašno i tostirane mljevene orahe pa ručno umiješati u smjesu od žumanjaka. Lagano miješati da smjesa ne izgubi na volumenu. Smjesu rasporediti po pripremljenom limu, staviti u zagrijanu pećnicu i peći kratko, 8-10 minuta. 
  4. Izvaditi iz pećnice, ostaviti 2-3 min da miruje pa prebaciti na čistu kuhinjsku krpu. Zarolati i ostaviti u krpi dok se potpuno ne ohladi.

Priprema kreme:

  1. Šećer i vodu kuhati do 115°C (za ovo je potreban termometar ali ako ga nemate, kuhajte dok se ne napravi sirup ali pazite da ne promijeni boju).
  2. Žumanjke miksajte i polako im dodajte pripremljeni sirup. Nastavite miksati dok se smjesa potpuno ne ohladi (to će potrajati ali nemojte ovaj korak preskočiti jer krema neće biti čvrsta). Kada se krema miksanjem ohladila dodajte joj omekšani maslac, nastavite miksati pa dodajte otopljenu i ohlađenu čokoladu, malo kave, vaniliju i druge začine po želji.

Slaganje panja:

  1. Biskvit izvadite iz krpe, po želji ga malo poškropite nekim likerom, rumom, mlijekom ili narančinim sokom, po biskvitu premažite 2/3 kreme pa pažljivo zarolajte. Zamotajte u foliju i ostavite par sati u hladnjaku (može i preko noći).
  2. Ohlađenoj roladi ukoso odrežite jedan ili oba kraja, smjestite ih tako da kolač izgleda poput panja sa granom/granama pa sve premažite preostalom kremom. Malom špatulom ili vilicom napravite brazdice kako bi krema izgledala poput kore drveta. Kolač pospite kakaom i/ili šećerom u prahu i dekorirajte zrnima nara i gljivama od meringe.

 

Za gljive od meringe:

  1. Bjelanjak izmiksajte u snijeg, dodajte 50 g šećera, po želji i vrlo malo kakaa (za boju) miksajte dok smjesa ne bude sjajna i čvrsta.
  2. Premjestite smjesu u dresir vrećicu sa okruglim nastavkom pa na lim obložen papirom za pečenje istisnite nekoliko vodoravih (za stabljike) i nekoliko okruglih puslica (za klobuke). Stavite u pećnicu i sušite na 100°C oko sat vremena.

 

 

Sretan Božić!

Message