
Ovo je još jedan recept u kojem se koristi soda bikarbona.
Priprema domaćeg kruha pravi je mali ritual u kojem baš, baš guštam. Ovaj kruh nije od onih koje treba dugo mijesiti i čekati, dapače, sastojci se samo pomiješaju, tijesto se ne treba odmarati ni dizati, formirani kruščić ide odmah u toplu pećnicu.
Recept sam našla u odličnoj knjizi Kako napraviti kruh (Emmanuela Hadjiandreoua), a osim sjajnih recepata i jako zgodnih ideja, knjiga me oduševila i lijepim fotkama (S. Paintera).
Naravno, sada pravim i startere, isprobavam beskvasne kruhove, brojim dane i bočiće… zabavljam se
Zašto sam od svih recepata odlučila isprobati (i podijeliti) baš ovaj? Zato jer me sjetio na bakinu pogaču sa sodom (i jogurtom) koju sam obožavala i koja je tako savršeno mirisala da sam morala barem pokušati makar i na trenutak vratiti taj miris iz djetinjstva.
I uspjelo mi je!
Priprema je jako jednostavna, kruh brzo gotov i, za one od vas koji nisu ranije koristili sodu u ovoj kombinaciji, moram reći – drukčiji je od kruha s kvascem. Za razliku od gore spomenute bakine pogače, koja ipak treba malo odstoji prije pečenja, ovaj kruščić odmah ide u pećnicu.
Najbolji je još topao.
Kombinirala sam raženo i pirovo brašno pa je kruščić malo “vlažan”, s bijelim pšeničnim brašnom bude razabraniji. Ovo je tek malo modificiran originalni recept (tamo je autor koristio bijelo oštro brašno).
Za mali kruščić potrebno je:
- 250 g brašna (pola raženog, pola pirovog)
- žličica soli
- žličica sode bikarbone
- 250 ml mlijeka
Priprema:
- Pećnicu zagrijati na 200°C.
- Pomiješati brašno, sodu i sol.
- Dodati mlijeko i promiješati tek da se smjesa sjedini, ništa previše.
- Pobrašniti radnu plohu (malo obilnije), izručiti tijesto (koje je dosta rijetko, tako i treba biti). Oblikovati u kuglu i lagano spljoštiti. Dobro uvaljati u bijelo brašno pa prebaciti u malo namašćen (ili papirom za pečenje obložen) lim za pečenje. Oštrim nožem zarezati u križ.
- Staviti u zagrijanu pećnicu i peći 20 -30 minuta.