Blogosfera COOKam i guštam

Cobbler s breskvama

Objava 13. lipnja 2015. 0 komentara 2569 prikaza
foto: Tatjana Pastuović Klaić
foto: Tatjana Pastuović Klaić
cobbler s breskvama

Nastavljamo šetnju svjetskim kuhinjama, nakon prošlotjednog izleta u Francusku, danas se zaustavljamo na američkoj kuhinji.

Cobbler je jednostavna slastica od voća s tijestom koje je mekano i sočno a na vrhu hrskavo. Neodoljivo!

Želite li pripremiti nešto slatko a da vam priprema ne oduzme pola dana ;), i da to nešto bude i fino, ovo je kolač za vas!

Osim s breskvama, cobbler možete pripremiti i s drugim sezonskim voćem, možete odjednom kombinirati više vrsta, naprimjer, breskvama dodati maline ili trešnje, višnje, šljive...

 

 

Cobbler je posebno popularan u Americi i Velikoj Britaniji, provjerite zašto ;)

 

 

 

Sastojci:

  • 800 g bresaka
  • 1-2 žlice šećera
  • 1 žlica gustina
  • 1/4 žličice cimeta
  • sok 1/2 limete ili limuna

 

tijesto:

  • 200 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 2 ravne žlice smeđeg šećera
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 150 g maslaca
  • 150 ml mlijeka
  • malo smeđeg šećera za posipavanje

 

Priprema:

  1. Breskve operite i narežite, uklonite koštice, ne morate ih guliti ali i možete (ja nisam).
  2. Narezanim breskvama dodajte šećer, cimet, gustin i sok limete pa sve dobro promiješajte.
  3. U drugu posudu stavite brašno, posolite, dodajte šećer i prašak za pecivo pa promiješajte. Dodajte hladni maslac narezan na male komade pa vrhovima prstiju utrljajte maslac u brašno. Dodajte mlijeko i kratko miješajte, samo toliko da se sastojci sjedine.
  4. pripremljene breskve stavite u vatrostalnu zdjelu i po njima običnom žlicom ili žlicom za sladoled rasporedite tijesto. Svaku hrpicu tijesta pospite s malo šećera , tijekom pečenja taj će se šećer karamelizirati i tijesto će biti lagano hrskavo.
  5. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 30-40 minuta na 180-200°C. 
  6. Po potrebi kolač nakon 20ak minuta zaštitite alu-folijom.

Cobbler možete poslužiti nakom par minuta, dok je topao ali odličan je i hladan.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.