Blogosfera COOKam i guštam

Čokoladna mousse torta s ogledalo glazurom

Objava 18. lipnja 2016. 0 komentara 5100 prikaza
foto: Tatjana Pastuović Klaić
foto: Tatjana Pastuović Klaić
mirror glaze mousse cake

U slastičarstvu, baš kao i u svemu, postoje trendovi pa su tako sada posebno u modi torte sa sjajnom glazurom poput stakla odnosno ogledala (mirror glaze).

Ispod sjajne glazure nalazi se ukusna mousse torta sa želeom od malina.

Ovakve glazure mogu se pripremiti s tamnom ili bijelom čokoladom pa po želji još dodatno bojati. Naravno, jednom kada ovladate osnovnom tehnikom, možete pustiti mašti na volju i ukrašavati vaše tortice u više boja i dodatno dekorirati.

Recepata je puno (u nekima se koristi kondenzirano mlijeko, u drugima opet neki sastojak koje ja nisam imala....) a ja ovdje dijelim jedan od načina kako se može pripremiti mirror glaze.

 

Biskvit:

  • 2 jaja
  • mali prstohvat soli
  • 50 g šećera
  • 30 g oštrog brašna
  • 1 žličica sjemenki maka
  • 30 g prženih mljevenih lješnjaka
  • 20 g otopljenog maslaca
  • 2 žlice Jaffa likera od lješnjaka

 

Žele:

  • 300 g malina
  • 50 g šećera
  • 50 ml vode
  • 5 g želatine + žlica vode

 

Krema:

  • 300 g tamne čokolade
  • 100 ml mlijeka
  • 500 ml slatkog vrhnja / vrhnja za šlag
  • 1 mahuna vanilije ili 1 vrećica bourbon vanilije
  • 10 g želatine + 2 žlice vode

 

Ogledalo glazura (Mirror glaze):

  • 4 listića želatine
  • 125 ml vode
  • 200 g šećera
  • 150 g bijele čokolade
  • 65 ml vrhnja za šlag
  • boja po želji (boja za kolače)

 


Priprema:

Prvo pripremite žele. Želatinu potopite u malo vode i ostavite 10 minuta da nabubri (slijedite upute na ambalaži).
U manjoj posudi pomiješajte maline, šećer i vodu pa kuhajte kratko na umjerenoj vatri.

Maknite s vatre, propasirajte pa u vruće dodajte pripremljenu želatinu i miješajte dok se želatina ne otopi.

Kalup za tortu promjera 20 cm obložite prozirnom folijom (dno i stranice) pa u kalup ulijte smjesu od malina. Ostavite da se malo ohladi na sobnoj temperaturi a zatim stavite u hladnjak i ostavite preko noći  ili kraće u zamrzivaču.

Za biskvit pripremite kalup za tortu promjera 24 cm i obložite ga papirom za pečenje.

Pećnicu zagrijte na 200°C.

Bjelanjke s malo soli izmiksajte u snijeg uz postupno dodavanje 25 g šećera.

Žumanjke i preostalih 25 g šećera pjenjačom miješajte par minuta, dok ne posvijetle.

Žumanjcima dodajte dio snijega od bjelanjaka i ručno miješajte te postupno dodajte i preostali snijeg od bjelanjaka.

Pomiješajte brašno s mljevenim lješnjacima i makom pa naizmjence u smjesu od jaja dodajte dio smjese od brašna i dio otopljenog maslaca. Miješajte ručno, lopaticom pa dodajte preostalo brašno te preostali maslac.  Sve još nježno promiješajte pa smjesu izlijte u pripremljeni kalup i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite 10ak minuta na 200°C.

Pečeni biskvit odmah maknite s lima i preokrenite na drugi papir za pečenje a papir na kojem se pekao pažljivo uklonite. Ohladite pa vratite u kalup za tortu i premažite/poškropite likerom od lješnjaka (možete biskvit  navlažiti i voćnim sokom ili nekim drugim likerom po izboru).

Za mousse kremu –  želatinu prelijte vodom i ostavite 10 minuta da nabubri.

Čokoladu narežite na manje komade.

Zagrijte mlijeko i 100 ml vrhnja za šlag, dodajte vaniliju i prije nego zakipi maknite s vatre, dodajte želatinu i miješajte dok se ne otopi zatim dodajte čokoladu pa miješajte da se smjesa sjedini.

Preostalo vrhnje istucite u šlag pa ručno umiješajte u smjesu od čokolade.

Polovicu kreme izlijte na pripremljeni biskvit pa stavite u hladnjak da se malo stisne.

Kada se krema malo stisnula, na sredinu pažljivo stavite žele od malina pa preko toga rasporedite preostalu kremu.

Stavite u hladnjak i ostavite dok se krema potpune ne stisne (nekoliko sati ili preko noći).

Kad je krema potpuno čvrsta, prođite nožem uz rub kalupa pa ga zatim pažljivo uklonite.

Tortu prelijte glazurom i ukrasite.

 

Priprema ogledalo glazure:

Želatinu potopite u hladnu vodu i ostavite da nabubri.

U drugu posudu stavite 125 ml vode, dodajte šećer i zagrijte na 104°C.

Maknite s vatre pa dodajte čokoladu i pjenjačom promiješajte. Dodajte vrhnje, promiješajte pa ohladite na 60°C.

Dodajte ocijeđenu želatinu i boju po želji, sve dobro promiješajte, procijedite i izradite štapnim mikserom. Ohladite na 29°C i pažljivo prelijte po torti (torta se može prethodno držati u zamrzivaču). Tortu prije nanošenja glazure stavite na rešetku a ispod rešetke stavite lim u kojeg će se cijediti višak glazure s torte.

Prije posluživanja tortu dobro ohladite (barem 2 sata u hladnjaku).

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.