
U slastičarstvu, baš kao i u svemu, postoje trendovi pa su tako sada posebno u modi torte sa sjajnom glazurom poput stakla odnosno ogledala (mirror glaze).
Ispod sjajne glazure nalazi se ukusna mousse torta sa želeom od malina.
Ovakve glazure mogu se pripremiti s tamnom ili bijelom čokoladom pa po želji još dodatno bojati. Naravno, jednom kada ovladate osnovnom tehnikom, možete pustiti mašti na volju i ukrašavati vaše tortice u više boja i dodatno dekorirati.
Recepata je puno (u nekima se koristi kondenzirano mlijeko, u drugima opet neki sastojak koje ja nisam imala....) a ja ovdje dijelim jedan od načina kako se može pripremiti mirror glaze.
Biskvit:
- 2 jaja
- mali prstohvat soli
- 50 g šećera
- 30 g oštrog brašna
- 1 žličica sjemenki maka
- 30 g prženih mljevenih lješnjaka
- 20 g otopljenog maslaca
- 2 žlice Jaffa likera od lješnjaka
Žele:
- 300 g malina
- 50 g šećera
- 50 ml vode
- 5 g želatine + žlica vode
Krema:
- 300 g tamne čokolade
- 100 ml mlijeka
- 500 ml slatkog vrhnja / vrhnja za šlag
- 1 mahuna vanilije ili 1 vrećica bourbon vanilije
- 10 g želatine + 2 žlice vode
Ogledalo glazura (Mirror glaze):
- 4 listića želatine
- 125 ml vode
- 200 g šećera
- 150 g bijele čokolade
- 65 ml vrhnja za šlag
- boja po želji (boja za kolače)
Priprema:
Prvo pripremite žele. Želatinu potopite u malo vode i ostavite 10 minuta da nabubri (slijedite upute na ambalaži).
U manjoj posudi pomiješajte maline, šećer i vodu pa kuhajte kratko na umjerenoj vatri.
Maknite s vatre, propasirajte pa u vruće dodajte pripremljenu želatinu i miješajte dok se želatina ne otopi.
Kalup za tortu promjera 20 cm obložite prozirnom folijom (dno i stranice) pa u kalup ulijte smjesu od malina. Ostavite da se malo ohladi na sobnoj temperaturi a zatim stavite u hladnjak i ostavite preko noći ili kraće u zamrzivaču.
Za biskvit pripremite kalup za tortu promjera 24 cm i obložite ga papirom za pečenje.
Pećnicu zagrijte na 200°C.
Bjelanjke s malo soli izmiksajte u snijeg uz postupno dodavanje 25 g šećera.
Žumanjke i preostalih 25 g šećera pjenjačom miješajte par minuta, dok ne posvijetle.
Žumanjcima dodajte dio snijega od bjelanjaka i ručno miješajte te postupno dodajte i preostali snijeg od bjelanjaka.
Pomiješajte brašno s mljevenim lješnjacima i makom pa naizmjence u smjesu od jaja dodajte dio smjese od brašna i dio otopljenog maslaca. Miješajte ručno, lopaticom pa dodajte preostalo brašno te preostali maslac. Sve još nježno promiješajte pa smjesu izlijte u pripremljeni kalup i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite 10ak minuta na 200°C.
Pečeni biskvit odmah maknite s lima i preokrenite na drugi papir za pečenje a papir na kojem se pekao pažljivo uklonite. Ohladite pa vratite u kalup za tortu i premažite/poškropite likerom od lješnjaka (možete biskvit navlažiti i voćnim sokom ili nekim drugim likerom po izboru).
Za mousse kremu – želatinu prelijte vodom i ostavite 10 minuta da nabubri.
Čokoladu narežite na manje komade.
Zagrijte mlijeko i 100 ml vrhnja za šlag, dodajte vaniliju i prije nego zakipi maknite s vatre, dodajte želatinu i miješajte dok se ne otopi zatim dodajte čokoladu pa miješajte da se smjesa sjedini.
Preostalo vrhnje istucite u šlag pa ručno umiješajte u smjesu od čokolade.
Polovicu kreme izlijte na pripremljeni biskvit pa stavite u hladnjak da se malo stisne.
Kada se krema malo stisnula, na sredinu pažljivo stavite žele od malina pa preko toga rasporedite preostalu kremu.
Stavite u hladnjak i ostavite dok se krema potpune ne stisne (nekoliko sati ili preko noći).
Kad je krema potpuno čvrsta, prođite nožem uz rub kalupa pa ga zatim pažljivo uklonite.
Tortu prelijte glazurom i ukrasite.
Priprema ogledalo glazure:
Želatinu potopite u hladnu vodu i ostavite da nabubri.
U drugu posudu stavite 125 ml vode, dodajte šećer i zagrijte na 104°C.
Maknite s vatre pa dodajte čokoladu i pjenjačom promiješajte. Dodajte vrhnje, promiješajte pa ohladite na 60°C.
Dodajte ocijeđenu želatinu i boju po želji, sve dobro promiješajte, procijedite i izradite štapnim mikserom. Ohladite na 29°C i pažljivo prelijte po torti (torta se može prethodno držati u zamrzivaču). Tortu prije nanošenja glazure stavite na rešetku a ispod rešetke stavite lim u kojeg će se cijediti višak glazure s torte.
Prije posluživanja tortu dobro ohladite (barem 2 sata u hladnjaku).