Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera COOKam i guštam

Čokoladni cheesecake koji se ne peče

Za sve čokoljupce danas dijelim recept za jednostavni cheesecake s čokoladom koji se ne peče.
Objava 24. studenoga 2019. 1 komentara 6618 prikaza
foto:Tatjana Pastuović Klaić
foto:Tatjana Pastuović Klaić
no bake cheesecake

Svi koji pratite blog znate da je klasični cheesecake visoko na mojoj listi omiljenih torti, a taj recept sam davno podijelila ovdje s vama.

Danas je na red došao i čokoladni cheesecake koji se priprema stvarno brzo i ne peče se, samo ga treba napraviti ranije i ostaviti preko noći u hladnjaku. Po želji, možete ga poslužiti s karamelom ili nekim drugim preljevom.

Sastojci:

(za tortu promjera 22 cm)

podloga:

  • 150 g mljevenog keksa
  • 3 žlice mljevenih prženih lješnjaka
  • 1/2 žličice cimeta
  • 80 g otopljenog maslaca
  • 1 žlica meda

krema:

  • 400 ml vrhnja za šlag
  • 300 g tamne čokolade
  • 2 žlice meda
  • 2 žlice amaretto likera
  • 400 g krem sira
  • 2 žlice šećera u prahu
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • malo naribane tonke
  • 5 g želatine

glazura:

  • 100 ml vrhnja za šlag
  • 100 g tamne čokolade

karamel:

  • 80 g šećera
  • 30 g maslaca
  • 100 ml vrhnja za šlag

 

Priprema:

U zdjeli pomiješajte mljevene kekse i pržene mljevene lješnjake, dodajte otopljeni maslac i med pa sve dobro promiješajte.

Smjesu utisnite u kalup za tortu kojem ste dno obložili papirom za pečenje. Stavite u hladnjak.

Želatinu potopite u malo hladne vode (pratite upute na ambalaži) i ostavite 10ak minuta da nabubri.

Vrhnje za šlag zagrijte do vrenja, maknite s vatre pa dodajte čokoladu narezanu na manje komade, malo naribane tonke i želatinu. Miješajte dok se čokolada i želatina ne otope (po potrebi kratko vratite na vatru). U drugoj zdjeli pomiješajte krem sir sa šećerom i prahu, vanilijom i amatettom pa sve dodajte u smjesu od čokolade.

Kremu izlijte preko podloge od keksa i vratite u hladnjak. 

Nakon nekoliko sati na tortu nanesite glazuru.

Priprema glazure: zagrijte slatko vrhnje do vrenja, dodajte sitno nasjeckanu čokoladu i miješajte dok ne dobijete glatku, sjajnu glazuru.

Priprema karamela: u manjoj posudi debljeg dna otopite šećer do zlatnosmeđe boje, dodajte maslac i slatko vrhnje i miješajte na umjerenoj vatri par minuta. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi.

Prije posluživanja torta se mora dobro ohladiti pa je najbolje da ostane preko noći u hladnjaku.

foto:Tatjana Pastuović KlaićFoto: foto:Tatjana Pastuović Klaić 1 / 4

  • Avatar partner
    partner:

    COOKAM i guštam...... COOKAM, ima li veceg bolesnijeg i iskomplesiranijeg naroda na svijetu.