Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera COOKam i guštam

Cupcakes od banane i mascarponea

Hladne kolačiće ukrasite ohlađenom kremom
Objava 09. prosinca 2021. 0 komentara 1434 prikaza
Cookam i guštam
Cookam i guštam
Krema je fina i osvježavajuća a u nedostatku mascarponea možete koristiti krem sir.

Ovo su zgodne i dekorativne “mini-tortice”  koje najviše vesele djecu.

 

 

Kod pripreme muffina i cupcakesa uvijek možete uključiti i klince, kolačići se jednostavno pripremaju a osim malo više nereda na stolu, mogu vam priušititi trenutke dobre zabave.

Za ove kolačiće trebamo banane a najbolje je iskoristiti one zrelije, s korom prošaranom crnim točkicama, jer će biti podatnije za izdradu pirea/kašice.

Krema je fina i osvježavajuća a u nedostatku mascarponea možete koristiti krem sir.

 

Tijesto:

  • 1 jaje
  • 2 banane
  • 150 ml tekućeg jogurta
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 50 g maslaca
  • 150 g glatkog brašna
  • 100 g šećera
  • 2 žlice mljevenih oraha (ili badema, lješnjaka)
  • 2 žličice kakaa
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli

 

Krema:

  • 150 ml vrhnja za šlag
  • 1 žlica šećera u prahu
  • 250 g mascarpone sira
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 2 žlice meda (livada, bagrem)
  • 1 žlica limunovog soka

 

Priprema:

  1. Banane ogulite, narežite na manje komade  i vilicom zgnječite (napravite glatku kašicu/pire).
  2. U jednoj zdjeli umutite jaje, dodajte pripremljene banane, jogurt, vaniliju i otopljeni maslac.
  3. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, mljevene orahe pa dodajte malo soli, kakao, cimet, sodu i prašak za pecivo. Sve dobro promiješajte. Dodajte smjesu iz prve zdjele (od banana i jogurta) i promiješajte da se mokri i suhi sastojci sjedine, ne treba dugo miješati.
  4. U kalup za muffine stavite papirnate košarice i svaku punite pripremljenom smjesom (punite 3/4 košarica jer će tijekom pečenja kolačići malo narasti). Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 20 minuta na 180°C. Pečene kolačiće ohladite.
  5. Pripremite kremu. Vrhnje istucite u čvrst šlag, dodajte šećer u prahu, mascarpone, vaniliju i med pa dobro izradite kremu. Na kraju dodajte limunov sok i još kratko promiješajte. Pripremljenu kremu stavite u vrećicu za ukrašavanje i ostavite u hladnjaku dok se kolačići potpuno ne ohlade.
  6. Hladne kolačiće ukrasite ohlađenom kremom (po želji ukrasite čokoladnim mrvicama).

Cookam i guštamFoto: Cookam i guštam 1 / 5

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.