Naslovnica COOKam i guštam

Dobra stara štrudla od jabuka

Objava 23. svibnja 2015. 0 komentara 41500 prikaza
foto: Tatjana Pastuović Klaić
foto: Tatjana Pastuović Klaić
štrudla s jabukama

Kada sam zadnjih dana razmišljala što bih pripremila za današnju objavu na blogu, vodila sam se time da to bude nešto jednostavno i osvježavajuće. Dani su bili vrući i sparni, temperature već prave ljetne i po glavi su mi se motale ideje o nekakavom finom sorbetu, sladoledu ili semifreddu s jagodama. 

A onda je sparinu i vrućinu naglo zamijenila hladna, dosadna kiša. U skladu s tim, mijenjam ledeni desert za nešto fino i toplo. Komad štrudle s jabukama, o, da!

Ovo je štrudla, odnosno savijača, od domaćeg vučenog tijesta. Naravno, moja prva sjećanja na štrudle vezana su uz baku. Obožavala sam je gledati dok razvlači to čudesno, glatko, tanko tijesto, polako obilazi stol, pažljivo uklanja one malo zadebljane krajeve tijesta (tu bih i ja ponekad uskočila pomoći ;) ) a onda nadjeva finim, domaćim jabukama. Kao da sada gledam tu djevojčicu kako velikim očima prati svaki bakin pokret. Njezine ruke i svaki korak oko velikog stola zauvijek su ostali u sjećanju. Eh!

Njezine su štrudle bile i ostale najbolje koje sam ikada jela :)


 

Tijesto:

  • 500 g glatkog brašna
  • 250-300 ml mlake vode
  • 1 žlica octa
  • 3 žlice ulja
  • malo soli

Nadjev:

  • oko 1 kg kiselih jabuka
  • 4 žlice šećera
  • 2 vanilin šećera ili burbon vanilija šećera
  • cimet
  • po želji šaka grožđica namočenih u rum
  • malo naribane limunove korice
  • (po potrebi i malo krušnih mrvica, ako jabuke puste puno soka)
  • maslac 

 

Priprema:

  1. Umijesite glatko tijesto, formirajte ga u kuglu, malo pobrašnite podlogu i ostavite tijesto poklopljeno posudom u kojoj ste ga  mijesili. Neka miruje oko sat-dva.
  2. Stolnjak pospite s malo brašna, u sredinu stavite odstajalo tijesto, malo ga razvaljajte razvijačem i namažite uljem pa opet ostavite da miruje 15ak minuta. 
  3. Jabuke operite, ogulite i naribajte pa dodajte jabukama i ostale sastojke za nadjev. Ako koristite slatke jabuke, smanjite šećer a dodajte malo limunovog soka.
  4. Razvucite tanko tijesto tako da ga nježno odozdo dlanovima vuče te prema sebi (i tako šetajte malo oko stola :lol), kad ste ga dovoljno razvukli, deblje krajeve tijesta uklonite. 
  5. Tijesto pokapajte otopljenim maslacem i pustite da odstoji par minuta a zatim po tijestu rasporedite nadjev (na oko 2/3 na dvije suprotne strane stola). Uz pomoć stolnjaka zamotajte dvije štrudle, jednu prema drugoj, prerežite tijesto po sredini i stavite štrudle u tepsiju obloženu papirom za pečenje (i njega malo namažite maslacem), premažite štrudle s malo maslaca i stavite u zagrijanu pećnicu, pecite na 180-200 oko 30 minuta.
  6. Pred kraj pečenja izvadite štrudle, opet ih malo premažite i vratite u pećnicu dok ne dobiju finu boju.
  7. Kad se malo ohlade, štrudle pospite šećerom u prahu.
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Message