Blogosfera COOKam i guštam

Drobljenac od jabuka

Zasladite se ovom jednostavnom slasticom od jabuka.
Objava 13. studenoga 2017. 0 komentara 402 prikaza
foto: Tatjana Pastuović Klaić
foto: Tatjana Pastuović Klaić
crumble s jabukama

Jesen je idealno vrijeme za pripremu kolača od jabuka a danas ovdje dijelim recept za jednu od najjednostavnijih slastica s jabukama.

Drobljenac ili crumble toliko se jednostavno priprema da ga mogu napraviti i oni koji su s kuhanjem i pripremom kolača inače na "vi" :)

Dovoljno je samo usitniti i začiniti voće, posuti ga mrvičastim tijestom  i ispeći. 

Osim s jabukama, crumble možemo raditi i s nekim drugim voćem (u sezoni su i kruške pa bi i one bile odličan izbor), možemo ga peći u većoj posudi ili u malim posudicama (što može biti i praktičnije za posluživanje ;) ) ali svakako je odličan. 

Možete napraviti više mrvica pa staviti u vrećicu i čuvati u zamrzivaču do neke druge prilike. 

 

 

Potrebni sastojci:

  • 700 g jabuka
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • 1 žličica burbon vanilija šećera
  • 1/4 žličice naribanog muškatnog oraščića
  • 1/2 žličice cimeta
  • 1/2 limuna (sok i naribana korica)

 

za mrvice:

  • 150 g brašna
  • 50 g zobenih pahuljica
  • 50-70 g šećera (ovisno imate li kiselije ili slađe jabuke)
  • 100 g hladnog maslaca
  • 2 žlice badema u listićima

 

Priprema:

 

  1. U zdjeli pomiješajte brašno i zobene pahuljice, dodajte šećer i maslac narezan na manje komade i sve  pomiješajte tako da maslac rukama utrljate u brašno. Trebate dobiti mrvičasto tijesto, odnosno smjesu, nemojte dugo mijesiti.
  2. Jabuke operite, ogulite, očistite i narežite na manje komadiće.
  3. U posudu s jabukama dodajte šećer, cimet, muškatni oraščić, sok i naribanu limunovu koricu. Sve dobro promiješajte.
  4. Vatrostalnu posudu premažite maslacem, dodajte pripremljene jabuke i po njima rasporedite pripremljene mrvice od brašna i maslaca.
  5. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 20 minuta na 200°C, izvadite i pospite listićima badema pa vratite u pećnicu i peite još 10ak minuta, odnosno dok drobljenac ne dobije lijepu boju.
  6. Poslužite toplo po želji uz kuglicu sladoleda ili malo tučenog slatkog vrhnja.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.