Blogosfera COOKam i guštam

Đuveč s piletinom

Objava 13. kolovoza 2016. 0 komentara 1450 prikaza
foto: Tatjana Pastuović Klaić
foto: Tatjana Pastuović Klaić
đuveč s piletinom

Danas postoji puno varijacija na temu đuveča, ovo je jedan on načina na koji možemo pripremiti ovo ukusno jelo.

Povrću i riži dodana je piletina, sve je prvo prženo na tavi a zatim zapečeno u pećnici.

Ovo bogato ljetno jelo idealno je za male improvizacije, piletinu možemo zamijeniti svinjetinom, teletinom ili junetinom a osim navedenog povrća, odlično će poslužiti patliđani i mahune.

Đuveč je dobio ime po turskoj riječi güveç, što je naziv za zemljanu posudu u kojoj se jelo priprema.

 

Sastojci:

  • 2-3 glavice luka
  • 2 žute paprike
  • 2 crvene paprike
  • 1 tikvica
  • 2-4 češnja češnjaka
  • 2 krumpira
  • 3-4 rajčice
  • malo mljevene paprike
  • 200 g riže
  • 400 ml mesne juhe
  • 100 ml pirea rajčice
  • 4 kom piletine (bataci i zabatci)
  • ulje za prženje i pečenje
  • sol i papar (po želji malo timijana i origana)

 

 

Priprema:

  1. Povrće narezati na manje komade (trakice, ploške...)
  2. Poletinu posoliti i popapriti.
  3. Na vrućem ulju pržiti piletinu kratko, par minuta sa svake strane pa premjestiti na tanjur.
  4. Na masnoći od mesa prvo pržiti luk dok malo ne povene, dodati papriku pa kada se malo smekša dodati krumpire. Nakon par minuta dodati tikvice, rajčice i češnjak, dodati začine i na kraju rižu.
  5. Maknuti s vatre i premjestiti u dublju namašćenu posudu za pečenje, preliti juhom i pireom rajčice pa dodati piletinu i poklopiti ili pokriti alu-folijom.
  6. Staviti u zagrijanu pećnicu i peći na 200°C oko 30 minuta, ukloniti foliju pa peći još 20-30 minuta, da se sve fino zapeče.

 

Priprema ovog nije jako zahtjevna ali sadrži dosta sjeckanja, svo povrće, a ima ga poprilično ;), treba fino narezati, usitniti.

Ako redovno pratite moje objave na blogu, vjerujem da se sjećate mog oduševljenja odličnim japanskim ručno rađenim nožem, o kojem sam na blogu i ranije pisala.

Sada ga koristim već duže vrijeme i savršeno sam zadovoljna, oduševljenje me još drži.

Moj je santoku putovao samnom i na more, jer jednom kad se navikneš na dobro ne želiš se toga odreći, pa ni na kratko.

Želite li saznati više o japanskim noževima, posjetite stranicu Oštar rub gdje možete pregledati njihovu bogatu ponudu te saznati kako izabrati i održavati ove kvalitetne noževe.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.