Blogosfera COOKam i guštam

Focaccia - aromatična, mekana i neodoljiva talijanska pogača

Ova divna talijanska pogača može se nadjevati samo začinskim biljem (slobodno dodajte ružmarin, timijan, origano, bosiljak...), ali i maslinama, kuhanim krumpirima, lukom, svježim ili sušenim rajčicama, sirom....
Objava 02. lipnja 2019. 1 komentara 601 prikaza
Tatjana Pastuović Klaić
Tatjana Pastuović Klaić
tanka pogača focaccia

Pogača koja vas prvo mami svojim neodoljiim mirisom, onda vas osvoji izgledom a na kraju, kad je konačno zagrizete, do ušiju se zaljubite u bogatstvo okusa.

Ova divna talijanska pogača može se nadjevati samo začinskim biljem (slobodno dodajte ružmarin, timijan, origano, bosiljak...), ali i maslinama, kuhanim krumpirima, lukom, svježim ili sušenim rajčicama, sirom.... izaberite svoju omiljenu kombinaciju i uživajte.
I ne štedite na maslinovom ulju ;)

Ja sam za tijesto koristila pšenično oštro brašno a za nadjev svježe cherry rajčice, crne masline i ljubičasti luk. I još timijan, origano i sitnolisni bosiljak. 

Tijesto treba biti vlažno, mekano, glatko, elastično i podatno. Ako se pojave i mjehurići u tijestu, jupi, bravo za vas!

 

 

Sastojci

 

tijesto:

  • 300 g oštrog brašna
  • 1 ravna žličica soli
  • 1 ravna žličica suhog kvasca
  • 1 žličica šećera
  • 180-200 ml tople vode
  • oko 50 ml maslinovog ulja

nadjev:

  • crne masline
  • cherry rajčice
  • ljubičasti luk
  • timijan
  • origano
  • bosiljak
  • svježe mljeveni papar
  • krupna sol

 

Tatjana Pastuović KlaićFoto: Tatjana Pastuović Klaić 1 / 7

Priprema:

U manji lončić stavite suhi kvasac, dodajte šećer i promiješajte s malo tople vode. Ostavite desetak minuta, dok se ne napravi pjenica.

U drugoj zdjeli pomiješajte brašno i sol, dodajte pripremljeni kvasac, 2 žlice maslinovog ulja i preostalu toplu vodu. Sve promiješajte i mijesite prvo u posudi (ručno ili uz pomoć miksera s nastavkom za tijesto), a kad se tijesto krene odvajati od posude izvadite ga na radnu površinu i nastavite još rukama mijesiti. Ako treba, dodajte još malo brašna ali nemojte pretjerati. Ja nisam dodavala brašno nego sam radnu plohu malo nauljila pa mi se tijesto nije lijepilo.

Mijesite dok tijesto ne postane glatko i elastično, mora se prestati lijepiti za ruke i površinu i treba se moći formirati u kuglu. 

Tijesto sada vratite u posudu u kojoj ste ga miješali, premažite s malo maslinovog ulja i poklopite. Ostavite tijesto da se diže oko 60 minuta.

Tijesto izvadite iz posude na papir za pečenje kojeg ste malo nakapali maslinovim uljem. Rukama ga malo razvucite i oblikujte kako želite, pokrijte prozirnom folijom i ostavite oko 15 minuta.

Rajčice i masline prerežite napola a luk prepolovite i narežite na tanje trakice, sve malo nakapajte maslinovim.


Nakapajte i tijesto maslinovim uljem, onako obilnije, i vrhovima prstiju još malo razvucite i formirajte pa ga nadjenite rajčicama, maslinama i lukom. Začinske biljke isto malo utrljajte u maslinovo ulje (kako se tijeskom pečenja ne bi presušilo) pa rasporedite po pogači. 

Moj timijan je upravo procvjetao pa sam ja i cvjetiće iskoristila ;)
Opet pokrijte prozirnom folijom i ostavite 15 minuta.

Prije pečenja tijesto još pospite krupnom solju i popaprite.

Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 20 minuta na 220°C.

Izvadite focacciu iz pećnice pa po želji još malo kistom ovlaš namažite maslinovim.