Naslovnica COOKam i guštam

Germknedle

Objava 01. prosinca 2016. 12 komentara 55400 prikaza
foto: Tatjana Pastuović Klaić
Tatjana Pastuović Klaić
germknedle s umakom od vanilije

Ove okruglice pripremaju se od tijesta s kvascem, nadjevaju džemom od šljiva pa kuhaju na pari i poslužuju s preljevom od vanilije i posipom od maka.

Ako nemate posudu za kuhanje na pari, okruglice skuhajte u kipućoj vodi, tada će i vrijeme potrbno za kuhanje biti kraće.

Germknedle specijalitet su austrijske i bavarske kuhinje, a osim s umakom od vanilije, mogu se preliti rastopljenim maslacem i opet posuti makom. Posebno su popularne zimi a omiljeno su jelo na austrijskim skijalištima.

 

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 7 g suhog kvasca
  • 300 ml toplog mlijeka
  • 60 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • 60 g maslaca sobne temperature
  • naribana korica 1 limuna

 

za nadjev:

  • pekmez ili džem od šljiva

 

za umak od vanilije:

  • 350 ml mlijeka
  • 2 žumanjka
  • 80 g šećera
  • 1 mahuna vanilije (ili ekstrakt vanilije ili burbon vanilija iz vrećice)
  • 1,5 žličica gustina

 

za posip:

  • mak
  • šećer u prahu

 

 

Priprema:

  1. U malo toplog mlijeka dodajte kvasac i žličicu šećera, promiješajte i ostavite 15 minuta na toplom mjestu, da se napravi pjenica.
  2. U veću posudu stavite brašno, posolite i promiješajte. U sredini napravite udubinu, tu dodajte pripremljeni kvasac (pjenicu), šećer, jaje, maslac, naribanu limunovu koricu i preostalo toplo mlijeko pa umijesite glatko tijesto (po potrebi dodajte još malo brašna). Tijesto ostavite pokriveno 30-40 minuta na toplom mjestu.
  3. Dok tijesto raste pripremite umak od vanilije. Na umjerenoj vatri zagrijte mlijeko sa sjemenkama vanilije. U drugoj posudi pjenjačom miješajte žumanjke sa šećerom, dodajte gustin i malo hladnog mlijeka, dobro promiješajte pa sve dodajte u vruće mlijeko. Miješajte na laganoj vatri dok se umak malo ne zgusne.
  4. Kada je tijesto naraslo, izručite ga na brašnom posutu radnu plohu, premijesite i tanje razvaljajte i podijelite na 10-12 podjednakih dijelova (možete tijesto formirati u valjak, podijeliti na desetak jednakih dijelova, svaki formirati u kuglu pa rastanjiti) i u sredinu svakoh dijela stavite žličicu džema od šljiva. Rubove stijesta čvrsto spojite da se zalijepi i formirajte okruglice.
  5. Okuglice složite na brašnom posutu površinu i ostavite ih pokrivene 20ak minuta.
  6. Okruglice kuhajte 20 minuta u posudi za kuhanje na pari, obavezno poklopljene ili ih stavite u lonac s kipućom posoljenom vodom i kuhajte 7-10 minuta. Uz pomoć čačkalice ili štapića za ražnjiće provjerite jesu li okruglice skuhane, zabodite drveni štapić u okruglicu, ako je nakon vađenja štapić čist, okruglice su gotove a ako na štapiću ostane tijesta, okruglice još kuhajte. Obzirom da germknedle tijekom kuhanja dosta narastu, odjednom kuhajte 3-4 okruglice.
  7. Vruće okruglice prelijte umakom od vanilije i pospite makom kojeg ste ranije pomiješali s malo šećera u prahu.

 

 

 

 

 

  • dinamomax:

    Ovo sam obožavao jesti u Austriji! odlično da ste došli do recepta. Baš ću ih probati napraviti, izgleda dosta jednostavno :)

  • Avatar Made in Germany
    Made in Germany:

    Zapadno Europska Kultura. Hm...

  • schwantz:

    hmmmmm, češke knedličke(od dizanog tijesta). nešto prefino

Message