Blogosfera COOKam i guštam

Grčka musaka

Objava 14. srpnja 2015. 1 komentara 1650 prikaza
foto: Tatjana Pastuović Klaićgr
foto: Tatjana Pastuović Klaićgr
grčka musaka

 

 

U zadnjem postu podijelila sam s vama recept za Spanakopitu, a danas je na redu još jedan recept iz ladice “grčka kuhinja” – musaka.

Iako grčka kuhinja obiluje raznim varijacijama na temu, ovo je povrtno mesna kombinacija, a ono po čemu se ova musaka najviše razlikuje od „naše“ je bešamel umak kojim se složenac prelije prije pečenja.
Patlidžane zapravo možete pržiti na maslinovom ulju, ja sam ih ipak pohala jer ih tako više volim i jer imam osjećaj da tako upiju manje ulja.

 

 
Potrebno je:

• 2-3 patlidžana (ovisno o veličini)
• 1 jaje
• 2 pune žlice glatkog brašna
• 100 ml mlijeka
• Sol, ulje

• do 1 kg krumpira

 

Za mesni umak:

• 1 glavica luka
• 2 češnja češnjaka
• 500 g mljevene junetine (ili janjetine)
• 2 čaše pirea od paradajza
• 2 lista lovora
• malo cimeta
• malo origana
• sol
• papar

 

Za bešamel umak:

• 1 žlica ulja
• 70 g maslaca
• 70 g glatkog brašna
• 800 ml mlijeka
• sol
• muškatni oraščić
• 70 g naribanog parmezana ili paškog sira
• 1 jaje
• 30 g ribanog sira za posipanje

 

 

Priprema:

1. Krumpire oprati i u uljusci skuhati do pola. Kada se malo ohlade, oguliti i izrezati na ploške debljine oko 1 cm.
2. Patlidžane oprati, narezati na ploške debljine oko 1 cm, posoliti i ostaviti 30 min. (da puste gorku tekućinu).
3. Umutiti jaje s brašnom i mljekom, posoliti i izraditi u smjesu sličnu onoj za palačinke.
4. Patlidžane koji su odstajali obrisati kuhinjskim papirom, stavljati u gornju smjesu pa pržiti/pohati na maslinovom ulju dok dobiju finu boju s obje strane. Vaditi ih na kuhinjski papir da se ocijede od viška masnoće.
5. Napraviti bešamel umak – u posudu staviti ulje i maslac, kad se zagrije dodati brašno i miješati na umjerenoj vatri , dodati mlijeko, sol i muškatni oraščić i miješati dok se umak ne zgusne (paziti da se ne naprave grudice, najbolje miješati pjenjačom). Maknuti s vatre, dodati parmezan, dobro izmiješati i ostaviti poklopljeno da se ohladi a zatim u bešamel umiješati jaje.
6. Napraviti mesni umak – na malo ulja propirjati nasjeckani luk, dodati češnjak a zatim i mljeveno meso. Pirjati uz miješanje 10ak minuta zatim dodati sol, papar, lovor, cimet i origano pa pirjati 30ak minuta, uz miješanje i postupno dodavanje pirea od rajčica.
7. Složiti musaku (u slojevima) – posudu nakapati s malo maslinovog ulja, na dno posložiti narezane krumpire, po njima pohane patlidžane, preliti ih mesnim umakom (izvaditi lovorov list) i na kraju bešamelom. Posuti s malo parmezana i peći u zagrijanoj pećnici na 180°C 30-40 minuta, odnosno dok ne primi lijepu boju.
8. Izvaditi iz pećnice i ostaviti da odmori 30ak minuta prije rezanja i posluživanja.

 

 

  • Avatar kolardarko53
    kolardarko53:

    interesira me šta ti znači ovo na slikama - COOKam i gustam - napiši po HR - recepti su divni