Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera COOKam i guštam

Integralni aromatični keksi

Objava 21. studenoga 2015. 0 komentara 2800 prikaza
foto: Tatjana Pastuović Klaić
foto: Tatjana Pastuović Klaić
integralni aromatični keksi

Pratite li blog i na facebook stranici, tada ste vidjeli da sam nedavno kupila ove zgodne pečate za kekse. Dugo sam ih gledala na raznim internetskim stranicama ali nisam ih kupila do sada, kada ih ima i u našim trgovinama. Ove pečate sam kupila u KIKu ali vidjela sam da se slični mogu naći i u DMu, Interšparu, Kauflandu i Plodinama.

U današnjem receptu za kekse koristila sam integralno brašno od pira (nedavno sam dobila stvarno dobro pirovo brašno koje proizvodi OPG Rendulić), ali keksići će biti odlični i ako koristite obično, pšenično glatko brašno ili pomiješate pirovo i pšenično. Ovaj recept je zapravo malo prilagođen receptu koji sam na blogu već objavila, možda se sjećate malih sobova crvenih nosića ;) tada sam koristila pšenićno brašno i kekse ukrasila royal glazurom.

Tijesto je podatno i lako se mijesi i modelira ali prije nego krenemo izrađivati keksiće, tijesto obavezno trebamo dobro ohladiti.

Umjesto štambiljanja, ove keksiće možete izrezati modlicama raznih oblika (cvjetića, srca, zvjezdica...).

 


Sastojci:

 

  • 320 g integralnog brašna od pira
  • prstohvat soli
  • 250 g maslaca (sobne temperature)
  • 80 g šećera u prahu
  • 1 žličica limunovog soka
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • ¼ žličice naribanog muškatnog oraščića
  • malo kardamoma u prahu

 


Priprema:

 

  1. Maslac i šećer u prahu mikserom miješajte dok smjesa ne postane glatka i kramasta. Dodajte vaniliju i limunovog soka pa još malo miješajte.
  2. U drugoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke - brašno, sol, cimet, muškatni oraščić i kardamom pa postupno dodajte smjesi od maslaca. Kada se svi sastojci sjedine, tijesto još kratko rukama umijesite pa zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena.
  3. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Pećnicu zagrijte na 180°C.
  4. Radnu površinu pospite s malo brašna pa ohlađeno tijesto tanko razvaljajte (na oko 5-7 mm). Tijesto poštambiljajte pa čašom izrežite i pažljivo vadite na pripremljeni lim. Stavite u hladnjak na 10-15 minuta.
  5. Izvadite iz hladnjaka pa stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 8-10 minuta na 180°C. Keksići će biti još mekani kada ih izvadite iz pećnice ali kada se ohlade bit će čvrsti i prhki.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.