Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera COOKam i guštam

Jambalaya s piletinom i kobasicama

Objava 15. ožujka 2015. 0 komentara 2340 prikaza
foto: Tatjana Pastuović Klaić
foto: Tatjana Pastuović Klaić
jambalaya s kobasicom i piletinom

 

Jambalaya je omiljeno i vjerojatno najpoznatije jelo stanovnika Louisiane koji su jako ponosni na svoju kuhinju nastalu utjecajem francuske, španjolske, portugalske, afričke, indijanske... kuhinje.

Postoji puno verzija ovog jela, jambalaya se može pripremiti s piletinom, svinjetinom, škampima, kozicama a svaka jambalaja sadrži obavezno „sveto trojstvo“ – luk, papriku i stabljike celera.

Ovo je jelo snažnog i bogatog okusa, ukusno i zasitno.



Sastojci:

  • 1 veći luk
  • 100 g zelene paprike
  • 100 g stabljike celera
  • 1-2 češnja češnjaka
  • 1 mladi luk
  • 70 g slanine
  • 1-2 male svježe kobasice (npr. roštiljke)
  • 2 dimljene kobasice
  • oko 400 g piletine (file zabatka i prsa)
  • mješavina cajun začina (mljeveni kajenski papar, paprika, češnjak, luk, origano, timijan, sol i papar) 
  • ½ žličice dimljene mljevene paprike
  • 250 g riže dugog zrna
  • 600-700 ml pilećeg temeljca
  • 100 ml domaćeg pirea od rajčice
  • sol
  • papar


Priprema:

  1. Povrće nasjeckati, slaninu narezati na manje komadiće, svježu kobasicu izvaditi iz crijeva a dimljenu narezati na kolutiće.
  2. Piletinu (zabatke i malo bijelog mesa) narezati na manje komade i posuti cajun mješavinom začina, količinu začina odredite ovisno koliko ljuto jelo želite ;).
  3. Na vrućoj masti popržiti luk, miješati par minuta pa dodati slaninu i nastaviti miješati dok sve ne primi finu boju. Dodati kobasicu, jednu i drugu pa pržiti na jačoj vatri još par minuta uz povremeno miješanje. Dodati zelenu papriku i celer i mladi luk, miješati još minutu-dvije pa dodati piletinu, kratko pržiti i dodati rižu. Pržiti dok se riža malo ne tostira, obloži sa svih strana, dodati češnjak pa čim češnjak zamiriše sve preliti pilećim temeljcem i paradajzom. Dodati dimljenu papriku, posoliti i popapriti pa poklopiti i na laganijoj vatri kuhati dok se riža ne skuha (upije tekućinu).
  4. Na kraju posuti nasjeckanim mladim lukom (i po želji kapnuti malo tabasco umaka).

 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.