Blogosfera COOKam i guštam

Jogurt torta koja se ne peče

Torta je lagana i osvježavajuća a i jednostavna za pripremu. Idealna za vruće ljetne dane
Objava 10. lipnja 2017. 0 komentara 7602 prikaza
foto: Tatjana Pastuović Klaić
foto: Tatjana Pastuović Klaić
jogurt torta

Ovih je dana bilo opako vruće i sparno pa sam kuhala uglavnom lagana, jednostavna jela i izbjegavala paljenje pećnice.

Ipak, jela mi se mamina torta od jogurta ali željela sam izbjeći pečenje biskvita pa sam napravila kombinaciju mamine torte i moje nepečene torte od ricotte.

Za podlogu sam koristila mljevene kekse a u kremu dodala sitno nasjeckane breskve. Ono malo bobičastog voća što sam imala iskoristila sam za dekoraciju i preljev.

Torta je lagana i osvježavajuća a i jednostavna za pripremu.

Idealna za vruće ljetne dane ;)

Umjesto keksa, za podlogu možete koristiti piškote a u kremu dodati voće koje imate, bitno da je mekano i sezonsko.



Sastojci:

podloga

  • 100 g mljevenih keksa 
  • 60 g otopljenog maslaca
  • 1 žlica šećera
  • 1/4 žličice cimeta

 

krema

  • 500 ml jogurta
  • 150 g šećera u prahu
  • 15 g bourbon vanilija šećera 
  • naribana korica jednog nešpricanog limuna
  • 15 g želatine
  • 300 ml vrhnja za šlag
  • 3-4 breskve

 

preljev

  • 150 g bobičastog voća (borovnice, kupine, maline)
  • 2 žlice šećera
  • 1 žlica vode

dekoracija

  • borovnice, kupine, listići matičnjaka ili mente i malo šlaga

 

Priprema:

  1. U mljevene kekse dodati šećer, cimet i otopljeni maslac pa sve dobro žlicom promiješati. Smjesu od keksa utisnuti u kalup za tortu promjera 20 cm i staviti u hladnjak.
  2. Želatinu potopiti u hladnu vodu i ostaviti da nabubri (slijediti upute na vrećici). U posudu s jogurtom dodati šećer u prahu, vanilin šećer i naribanu limunovu koricu pa sve kratko izmiksati.Pripremljenu želatinu zagrijati na laganoj vatri da se otopi pa dodati malo jogurta, brzo promiješati i u +z stalno miješanje dodati u zdjelu s preostalim jogurtom. Dodati tučeno vrhnje za šlag, promiješati pa staviti u hladnjak.
  3. Breskve oprati, oguliti, ukloniti koštice i narezati na male komadiće.
  4. Polovicu kreme izliti na podlogu od keksa, po kremi rasporediti breskve pa preliti ostatkom kreme, površinu zagladiti špatulom. Tortu vratiti u hladnjak i ostaviti preko noći.
  5. Sastojke za preljev pomiješati, voće mjestimično zgnječiti vilicom i kuhati na umjerenoj vatri dok se malo ne zgusne pa ohladiti.
  6. Ohlađenu tortu ukrasiti i poslužiti s voćnim preljevom.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.