Blogosfera COOKam i guštam

Juha od potočarke

Objava 16. ožujka 2014. 0 komentara 422 prikaza
foto: Tatjana Pastuović Klaić
foto: Tatjana Pastuović Klaić
juha od potočarke

 

 

 

 

Potočarka ili vodena kraljica, poznata i pod nazivom dragušac zdrava je i ukusna biljka koja se kod nas najčešće jede svježa, kao salata. Ipak, potočarku možemo pripremati i kombinirati na puno različitih načina. Ja sam se danas odlučila potočarku iskoristiti za juhicu.

Okusom je odlična a i boja joj je sjajna!

Inače, potočarka voli vodu i raste na vlažnom tlu, lako je dostupna i možemo je naći uz rijeke i potoke. Ja sam ipak ovu kupila na Kvatriću ali mislim da ću je uskoro imati i u vrtu.

Potočarka je bogata vitaminima i mineralima, dobra je za metabolizam i detoksikaciju, poznata kao čistač organizma pa je već svrstavaju u superhranu.

 

 

 

 

Za ovu juhu potrebno je:

4 mlada luka

2 češnja češnjaka

1 mladi krumpir

200 g potočarke

1 l vode

maslac

sol, papar

1 žličica kuruznog škroba/gustina (opcija)

kiselo ili slatko vrhnje

maslinovo ulje

 

 

 

Priprema:

Na malo zagrijanog ulja i maslaca dodati mladi luk narezan na kolutiće (i bijeli i zeleni dio), nakon 2-3 minute dodati protisnuti ili nasjeckani češnjak i krumpir narezan na male kockice. Posoliti, popapriti i uliti malo vode, toliko da prekrije sastojke.

Kada krumpir malo smekša uliti ostatak vode i pojačati vatru.

Kada prokuha dodati 1-2 žilčice maslaca a kada se maslac otopi dodati i potočarku. Promiješati da potočarka povene, maknuti s vatre pa juhu izraditi štapnim mikserom.

Vratiti na laganu vatru i samo kratko prokuhati, a ako želite gušću, kremastiju juhu možete dodati gustin pomiješan s malo vode i kuhati još minutu-dvije.

Poslužiti s kiselim ili slatkim vrhnjem.

 

 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.