Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera COOKam i guštam

Kolač s višnjama

Za njegovu pripremu ne treba ni puno vremena ni velika vještina u kuhinji. Ja sam ga pripremila s višnjama ali možete koristiti i neko drugo voće.
Objava 28. lipnja 2020. 0 komentara 6711 prikaza
Foto: Tatjana Pastuović Klaić
Foto: Tatjana Pastuović Klaić
Kolač s višnjama

Ovaj jednostavni kolač sigurno ste svi jeli u nekoj od brojnih kombinacija. Za njegovu pripremu ne treba ni puno vremena ni velika vještina u kuhinji.  Ja sam ga pripremila s višnjama ali možete koristiti i neko drugo voće.

Iako se klasični glajgeviht ne poslužuje s preljevom, ja sam ubrala malo više višanja pa sam i njih iskoristila.

Ovaj se kolač češće peče u većem limu pa bude niži, ali ja sam ga pekla u limu 35 x 22 cm baš zbog toga da ga mogu poslužiti s preljevom.

 

Sastojci:

tijesto

  • 6 jaja
  • 300 g šećera
  • 2 vrećice vanilin šećera ili malo domaćeg ekstrakta od vanilije
  • 200 g maslaca (sobne temperature)
  • 12 žlica vruće vode
  • 300 g glatkog brašna
  • 10 g praška za pecivo
  • oko 500 g višanja
 
preljev
  • 200 ml soka od višanja
  • 1 žlica šećera
  • 1 puna žličica gustina
  • 150 g višanja
 

Priprema:

  1. Odvojiti bjelanjke i žumanjke.
  2. Bjelanjke mikserom izraditi u čvrst snijeg. Uz stalno miješanje dodati šećer (malo po malo), zatim žumanjke, vanilin šećer, vruću vodu i maslac. Ugasiti mikser.
  3. U brašno umiješati prašak za pecivo, pa lagano pjenjačom umiješati u smjesu s jajima.
  4. Višnje oprati, očistiti, posuti s malo oštrog brašna i promiješati.
  5. Lim za pečenje namazati maslacem i posuti brašnom.
  6. Smjesu za tijesto izliti u pripremljeni lim,  dodati višnje i staviti u vruću pećnicu. Peći oko 40 minuta na 180°C.
  7. Pripremiti preljev – u sok od višanja dodati žlicu šećera i zagrijati. Kada prokuha dodati gustin pomiješan s malo vode i kuhati, uz miješanje, oko 5 minuta na laganoj vatri. Dodati očišćene višnje i još kratko prokuhati. Preljev prije posluživanja ohladiti.
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.