Blogosfera COOKam i guštam

Krafne / krofne

Objava 15. veljače 2015. 1 komentara 3251 prikaza
foto: Tatjana Pastuović Klaić
foto: Tatjana Pastuović Klaić
krofne

…. ili pokladnice ;)

 

Iako sam ovaj tekst objavila ovdje još 2012. godine, dižem ga i danas, prigodno, u ovo pokladno vrijeme.

 

U različitim dijelovima Hrvatske različito se naziva ova slastica od dizanog tijesta. Obzirom da sam ja odrasla u Slavoniji gdje se mijese krofne, i danas češće koristim izraz krofna nego krafna. No, nebitno.

To je jedan od onih kolača koje duuuugo nisam ni pokušala praviti, već sama činjenica da treba “100 x” čekati to tijesto prije nego ih konačno ispečem me odbijala. Ali, eto…

A ima tog čekanja, da.

Prvo zamijesiš tijesto pa čekaš da naraste. Sat vremena u komadu ili 2 x po pola sata (između toga tijesto premijesiš).

Sljedeće čekanje je kada tijesto izručiš na radnu plohu, čekaš ga nekih 15ak minuta.

Onda tijesto rastanjiš, vadiš krofne  pa njih čekaš pola sata.

U tom čekanju može se obaviti sto stvari, skoknut do dućana, provjeriti mejlove, osvježiti status na fejsu, skuhat ručak, obaviti poduži telefonski razgovor s frendicom…

Oooo, pa krofne baš fino rastu :)

 

Tijesto:

600 g glatkog brašna (+ još za posipanje)

60 g šećera

1 vrećica vanilin šećera

1 žličica soli

2 žlice ruma

ribana korica 1 limuna

2 jaja

60 g rastopljenog maslaca

2,5 – 3 dl toplog mlijeka

1 kocikca svježeg kvasca (40 g)

 

pekmez + štaub šećer

 

Postupak:

U šalicu ili manju posudicu grubo izmrvite kvasac, dodajte mu žlicu šećera i malo toplog mlijeka (oko 50 ml), promiješajte i ostavite da se kvasac aktivira (da naraste i napravi se pjenica).

U veliku posudu sipajte brašno, dodajte šećer, vanilin šećer, posolite, dodajte rum i limunovu koricu. Sve promiješajte pa rukom razmaknite brašno iz sredine, napravite udubljenje, tu dodajte jaja, uzašli kvasac, maslac i dio toplog mlijeka pa sve lagano rukom umijesite postupno dodajući i preostalo mlijeko. Izradite glatko tijesto (možete si pomoći i mikserom ali koristite spiralne nastavke).

Stijenke zdjele lagano nauljite kako se tijesto ne bi kasnije lijepilo za zdjelu.

Tijesto poklopite ili prekrijte kuhinjskom krpom i pustite da se na toplom mjestu diže oko sat vremena. Ovo možete ubrzati tako da posudu s tijestom stavite u toplu kupku (veću zdjelu s toplom vodom), tada će tijesto dvostruko narasti i za nekih 30ak minuta. Ja uglavnom tako dižem tijesto. Kada se tijesto diglo premijesite ga pa opet pustite da se diže oko pola sata, odnosno dok se ne udvostruči.

Sada obilno pobrašnite radnu plohu, na nju izručite tijesto, lagano ga premijesite, pokrijte krpom i ostavite tako 15-20 minuta.

Odstajalo tijesto rastanjite, pa modlom ili čašom vadite krugove tijesta. Krugove složite na kuhinjsku krpu (isto je možete prethodno lagano pobrašniti) i pokrijte drugom krpom. Neka odmara sljedećih cca 30 minuta.

Ostatak tijesta premijesite pa ponovite sve kao prvi put (neka malo odstoji pa ga rastanjite i opet vadite krugove, pokrijte i pustite da odmara).

Kada tijesto odstoji i opet malo naraste pržite krofne u dubokoj masnoći sa svake strane kratko, dok ne prime finu boju. Vadite ih na kuhinjski papir kako bi upio višak masnoće.

Malo ohladite svoje krafnice pa ih obilno pospite štaub šećerom i na svaku stavite po žličicu finog pekmeza (po mogućnosti domaćeg).

 

 

Ako želite na vrhu krafne imati malo udubljenje za pekmez, tada samo lagano palcima utisnite tijesto s gornje strane, dok ga prebacujete na prženje.

U mom receptu piše da se prvo prži gornja strana krofne, a kako bi imale izraženiji onaj svijetli prsten.

Eto, na mojima se prsten ne vidi baš iz aviona, ali prefine su a i to se valjda pika ;)

Da, uvijek, ali baš uvijek kad pravim krofne sjetim se moje bake :) <3

 

 

 

 

  • Avatar ciril
    ciril:

    Zasto u posebnoj posudi aktivirati kvasac, kad se moze u posudi sa brasnom napraviti udubljenje i u njemu to isto uciniti?