Blogosfera COOKam i guštam

Kroštule

Objava 02. ožujka 2014. 0 komentara 688 prikaza
foto: Tatjana Pastuović Klaić
foto: Tatjana Pastuović Klaić
pokladne slastice, tradicionalna kuhinja, kroštule, krostule, karnevalski kolači

Kroštule su prhki, hrskavi, prženi kolačići koji se pripremaju s brašnom i jajima, te dodatkom vina ili rakije, ruma i korice limuna ili naranče (recepata je puno, svi su slični ali vjerojatno svaka kuća ima svoj omiljeni ;) ).

Tijesto se tanko razvalja, izreže na željene oblike pa prži u dubokoj masnoći i na kraju posipa šećerom u prahu. Poslužuju se tople ali fine su i hladne.

Aromatične, mirisne i ukusne kroštule tradicionalno se pripremaju od Istre do Dalmacije a omiljene su i u ostatku Hrvatske.

Kroštule se pripremaju  u svečanijim prilikama a nezaobilazne su  u vrijeme karnevala.

Osim kroštula, u ovo pokladno vrijeme omiljene su i druge pržene slastice, tradicionalne fritule ili  modernija verzija fritula s jabukom, ili u Slavoniji omiljene krofne i listarići (u nekim dijelovima Slavonije zovu ih i poderane gaće :) )

 

Sastojci:

250 g glatkog brašna

limunova korica

mali prstohvat soli

1 jaje

1 žumanjak

2 žlice šećera

1 vrećica vanilin šećera ili malo ekstrakta vanilije

3 žlice bijelog vina

1 žlica ruma

2 žlice ulja

 

ulje za prženje

šećer u prahu za posipanje

 

Priprema:

  1. Prosijati brašno, dodati naribanu limunovu koricu i prstohvat soli te sve promiješati.
  2. U drugoj zdjeli pjenjačom izmiješati jaje i žumanjak pa dodati šećer, vaniliju, vino, rum i ulje. Sve dobro promiješati. U tu smjesu dodati dio brašna, promiješati kuhačom pa dodati ostatak brašna i umijesiti tvrđe tijesto.
  3. Tijesto formirati u kuglu, staviti u zdjelu, pokriti prozirnom folijom i ostaviti da miruje 15-20 minuta.
  4. Radnu površinu lagano posuti brašnom, tijesto tanko razvaljati pa ukrasnim kotačićem izrezati u trakice široke oko 1,5-2 cm a dugačke 15 cm. Svaku trakicu lagano zavezati u čvor pa pržiti u vrućem ulju kratko, tek toliko da s obje strane kroštule dobiju malo boje. Vaditi na kuhinjski papir da se ocijede od viška masnoće a zatim posipati šećerom u prahu i poslužiti.  Tijesto možete rezati i na malo šire trakice, zarezati kroz sredinu pa jedan kraj provući kroz taj otvor u sredini.
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.