Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera COOKam i guštam

Kruh od pirovog brašna

Brašno od pira može se kupiti u dućanima zdrave hrane ili u većim supermarketima, ali opet na odjelu zdrave hrane, u DM-u, Mulleru ili nabaviti od malih proizvođača.
Objava 11. studenoga 2019. 0 komentara 1938 prikaza
foto: Tatjana Pastuović Klaić
foto: Tatjana Pastuović Klaić
kruh od pira

Kruh od pirovog brašna već dugo mi je najomiljeniji, najbolji i najukusniji.

Ponekad koristim čisto pirovo brašno, a ponekad ga miješam s drugim vrstama brašna, sve kombinacije su odlične.
O piru sam i ranije ovdje pisala, to je stara žitarica, prapšenica, donedavno zanemarena, a vrlo zdrava i lakoprobavljiva. Drugi nazivi za pir su krupnik ili dinkel.

Brašno od pira može se kupiti u dućanima zdrave hrane ili u većim supermarketima, ali opet na odjelu zdrave hrane, u DM-u, Mulleru ili nabaviti od malih proizvođača.

Sastojci:

450 g brašna od pira (krupnik/dinkel)

100 g oštrog pšeničnog brašna

50 g raženog brašna

1,5 žličica soli

1 žličica masti (svinjske, domaće)

20 g svježeg kvasca (pola kocke)

2 žličice šećera

350-400 ml tople vode

Priprema:

U manjoj posudi razmrviti kvasac, dodati šećer i malo tople vode (1 dl), promiješati i ostaviti 10ak minut na sobnoj temperaturi da se napravi pjenica.

Brašno pomiješati u većoj zdjeli, posoliti, u sredini napraviti udubinu pa dodati dignuti kvasac (pjenicu), mast i dio tople vode. Umijesiti tijesto, dodavati ostatak vode i mijesiti nekoliko minuta da se sastojci sjedine. Ostaviti 10 min pokriveno, lagano u zdjeli premijesiti pa opet pokriti i ostaviti na toplom mjestu oko sat i pol.

Dignuto tijesto izručiti na brašnom posutu podlogu, premijesiti i formirati  u kruščić, prebaciti na lim za pečenje i ostaviti 20 min.

U pećicu, na donji nivo, staviti praznu plitku posudu (neki lim za pečenje). Zagrijati pećnicu na 220°C.

Oštrim nožem malo zarezati kruh (ukrasiti ;) ) pa staviti u zagrijanu pećnicu. U donju posudu uliti čašu hladne vode i kockice leda (punu čašu) da se stvori para.

Peći kruh oko 30 min.

Izvaditi kruh iz pećnice i provjeriti je li pečen odozdo, pa po potrebi vratiti kratko u pećnicu.

Pečeni kruh ohladiti na rešetki.

Tatjana Pastuović KlaićFoto: Tatjana Pastuović Klaić 1 / 6

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.