Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera COOKam i guštam

Krumpiruša s domaćim korama

Jela pripremljena s vučenim tijestom mnoge će, kao i mene, sjetiti na djetinjstvo, na bake koje su s puno ljubavi i vještine pripremale neka zapravo jednostavna i omiljena jela.
Objava 28. prosinca 2019. 0 komentara 2841 prikaza
foto: Tatjana Pastuović Klaić
foto: Tatjana Pastuović Klaić
pita od krumpira krumpiruša

Meni je trebalo neko ozbiljno vrijeme da se usudim sama razvući tijesto za štrudlu. Pa je onda još puno vremena prošlo (radi se o godinama, da se razumijemo ;) jer sam pravila ogromne pauze) u mojim odustajanjima i ponovnim pokušajima. Nekada bi mi bilo žilavo i pucalo bi, jednom tvrdo drugi put premekano... A baka je visoko postavila ljestvicu ;)

Ali, kako to obično biva, vremenom sam ipak naučila kako umijesiti dobro tijesto i kako ga jednostavno i brzo razvući. Potrajalo je, da, ali praksa čini čuda hahaha

Jela pripremljena s vučenim tijestom mnoge će, kao i mene,  sjetiti na djetinjstvo, na bake koje su s puno ljubavi i vještine pripremale neka zapravo jednostavna i omiljena jela.

Od finog, tankog vučenog tijesta možemo pripremiti  i slane i slatke savijače.
Kada govorimo o slatkim štrudlama, najpopularnija je svakako ona od jabuka no ja sam se danas odlučila za slanu verziju, s nadjevom od krumpira.

Za krumpirušu trebamo samo nekoliko sastojaka, tijesto radimo od brašna i vode s dodatkom malo soli i ulja (možete u tijeto dodati i vrlo malo octa) a nadjev pripremamo od luka i krumpira koje posolimo i obilno popaprimo. 
Na papru ovdje zbilja ne štedim ;)

Nakon pečenja krumpiruša će izvana biti fino hrskava a iznutra mekana. Želite li da vam i kore budu mekše, krumpirušu premažite razmućenim vrhnjem.

Krumpirušu možete napraviti i s gotovim korama, i takva je odlična! ;) (y)

 

 

SASTOJCI
 
Tijesto:
  • 500 g glatkog brašna
  • oko 300 ml mlake vode
  • 3 žlice ulja
  • malo soli

Nadjev:

  • oko 1 kg krumpira
  • 2 glavice luka
  • sol
  • papar

 

Priprema:

  1. Brašno prosijte, posolite i promiješajte. U sredini napravite udubljenje pa tu dodajte ulje i vodu. Umijesite glatko tijesto i formirajte ga u kuglu. Tijesto lagano premažite uljem i poklopite posudom u kojoj ste ga  mijesili. Neka miruje oko sat vremena.
  2. Stolnjak pospite s malo brašna, u sredinu stavite odstajalo tijesto, malo ga razvaljajte razvijačem, po potrebi malo namažite uljem pa opet ostavite da miruje 15ak minuta. 
  3. Za to vrijeme pripremite nadjev. Luk očistite i sitno nasjeckajte. Krumpire ogulite, operite i sitno nasjeckajte ili naribajte (uz pomoć kuhinjske mandoline možete krumpir naribati na malene kockice, to će vam bitno ubrzati pripremu). Pomiješajte krumpire s lukom, posolite i obilnije popaprite.
  4. Razvucite tanko tijesto tako da ga nježno odozdo dlanovima vuče te prema sebi dok ne postane vrlo tanko. Kada ste ga dovoljno razvukli, deblje krajeve tijesta uklonite. 
  5. Tijesto pokapajte uljem i pustite da odstoji par minuta a zatim uz jednu stranu tijesta nanesite dio nadjeva. Uz pomoć stolnjaka zamotajte tanku savijaču, prerežite tijesto pa ponovite s preostalim nadjevom dok ne iskoristite sav nadjev i tijesto.
  6. Okruglu posudu za pečenje lagano namažite uljem pa pažljivo stavljajte savijače u lim tako da krenete od sredine i motajte prema rubovima lima. Ako vam ne stane sve u jednu posudu, možete u drugi lim složiti male, pojedinačne zvrkove.
  7. Premažite tankim slojem ulja i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite 30-40 minuta na 200°C. Pred kraj pečenja izvadite krumpirušu i opet malo namastite uljem ili maslacem (ili po želji premažite kiselim vrhnjem) pa vratite u pećnicu dok ne dobije finu boju.
  8. Pečenu krumpirušu poslužite toplu uz kiselo vrhnje ili jogurt.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.