Blogosfera COOKam i guštam

Kućica od medenjaka

Objava 02. prosinca 2017. 0 komentara 3200 prikaza
foto: Tatjana Pastuović Klaić
foto: Tatjana Pastuović Klaić
kućica od medenjaka

Ho-ho-ho!

Znam da će kod onih koji me dugo poznaju sada prva reakcija biti - ha ha ha LOL. Da, slatko će se smijati jer ovo nije nešto što bi od mene očekivali. Iako su mi ovakve stvari uvijek bile slatke, nekako sam im se divila malo izdaleka, ono, super je to ali kome bi se dalo toliko petljati oko toga. Mislim, ako je do slatkoga, postoji jako puno finijih kolača i slastica od ovakve kućice. Pa i obični, tradicionalni medenjaci uvijek bi bili moj izbor.

O, da, pravit ću ja i ove godine mrak dobre medenjake, bit će i išlera i oraščića ali trenutno sam potpuno zaluđena ukrašavanjem kolačića royal icingom pa je ovo možda i finale te moje zaigranosti. 

Ima nešto za mene posebno opuštajuće u toj igri ukrašavanja, uz glazbi po guštu potpuno se prepustim trenutnoj inspiraciji. I ne, nije mi to ni dosadno n i naporno, dapače, zabavno je :) i silno me vesele reakcije drugih. Nisu to možda kolači koje će netko odmah htjeti pojesti ali će svakome izmamiti osmijeh. Klincima posebno!

Imate li male pomoćnike, zaposlite i njih. Više ruku će svakako dobro doći kada krenete sastavljati kućicu, trebat će malo pridržavanja i dosta strpljenja ;)

Količina tijesta u receptu bit će vam dovoljna za podlogu, kućicu te nekoliko snjegovića, borova, sobova, čovječuljka, kao i za par malih kućica koje mogu poslužiti kao dekoracija na boru ili nekoj većoj staklenoj posudi. Glazura od tri bjelanjka bit će dovoljna za ukrašavanje i lijepljenje, čak će vam vjerojatno dosta royala i ostati (u tom slučaju dobro ga zatvorite i čuvajte u hladnjaku do neke druge prilike) ali bolje da vam i ostane nego da u pola posla ostane bez nje ;)

Šablonu za kućicu možete osmisliti sami ili potražiti na internetu. Ja sam napravila sama jako jednostavnu šablonu, najsličnija je ovoj.

Zabavite se i uživajte u slatkim pripremama za blagdane.

 

Sastojci:

  • 700 g glatkog brašna
  • malo soli
  • 2 žličice cimeta
  • 1 žličica đumbira
  • ½ žličice kardamoma
  • ½ žličice mljevenog klinčića
  • malo svježe mljevenog muškatmog oraščića
  • ½ žličice sode bikarbone
  • ½ žličice praška za pecivo
  • 2 jaja
  • 250 g maslaca
  • 8 žlica meda
  • 200 g svijetlog muscovado šećera (ili smeđeg šećera)

 

Glazura za ukrašavanje i lijepljenje (Royal icing):

  • 3 bjelanjka
  • 750 g šećera u prahu
  • Limunov sok (2-3 žličice)

Priprema:

  1. U veću posudu stavite brašno, dodajte sve suhe sastojke i promiješajte.
  2. U manjoj posudi otopite šećer, med i maslac.
  3. U posudu s brašnom dodajte jaja i smjesu od meda pa dobro kuhačom promiješajte.
  4. Kada se svi sastojci sjedine, tijesto stavite u hladnjak na minimalno sat vremena.
  5. Dok se tijesto hladi, pripremite si šablonu za kućicu.
  6. Od tanjeg kartona ili od papira izrežite sve potrebne dijelove: podlogu, bočni zid, dio za krov i dio za prednju i stražnju stranu kuće. Ja sam radila kućicu po ovim mjerama: bočne stranice - 2 x š:12 cm v:10 cm, krov - 2 x š:16 cm v: 11 cm, prednja i stražnja strana kuće - 2 x š:10 cm  v:10 cm visina sa zabatom 17 cm i  podloga promjera 24 cm.
  7. Kada se tijesto ohladi, uzimajte manje količine tijesta, razvaljajte na bašnom posutoj radnoj površini, neka tijesto bude debljine oko 0,5 cm, pa skalpelom ili nožem za pizzu izrežite tijesto prema ranije pripremljenoj šabloni. Od preostalog tijesta možete izrezati boriće, čovječuljke, male kućice ili druge medenjake.
  8. Kako bi lakše baratali tijestom, važno je da tijesto bude hladno i da valjate i izrezujete dio po dio. Po želji, možete izrezati prozore i vrata ali i ne morate, možete ih kasnije nacrtati. Također, ako želite, možete izrezati dio tijesta za dimnjak.
  9. Izrezano tijesto složite u limove obložene papirom za pečenje, stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 10 – 12 minuta na 180°C.
  10. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi. Ponovite s preostalim tijestom dok ne ispečete sve dijelove za kućicu i ostale keksiće.
  11. Dok se tijesto hladi, pripremite glazuru (royal icing). Bjelanjke izlupajte pjenjačom samo da se malo zapjene (nije potrebno miksati u čvrsti snijeg) pa dodajte šećer u prahu i limunov sok te sve dobro promiješajte. Smjesu stavite u slastičarsku vrećicu (ja sam koristila dvije vrećice, jednu sa potpuno malenim otvorom na vrhu za iscrtavanje ukrasa a drugu sa malo širim otvorom za lijepljenje dijelova kućice. Dio smjese špatulicom sam nanijela na podlogu.
  12. Prvo premažite podlogu i stavite je sa strane da se suši. Zatim ukrasite zidove i krov, pa ostavite da se glazura osuši. Royal se brzo suši i postaje tvrd.
  13. Kada su se zidovi posušili možete početi spajati/lijepiti kućicu. Nanesite deblji sloj royala na dno pročelja, postavite na podlogu i držite dok se malo ne učvrsti, zatim pažljivo nastavite sastavljati kućicu. Krov ostavite za kraj.
  14. Sastavljenu kućicu po želji još malo ukrasite, krov pospite šećerom u prahu, izvucite sige/ledenice na krovu i sl.

 

https://www.youtube.com/watch?v=crV29UGRSFw

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.