Blogosfera COOKam i guštam

Listarići

Objava 16. veljače 2014. 0 komentara 1061 prikaza
foto: Tatjana Pastuović Klaić
foto: Tatjana Pastuović Klaić
listarići

Ovo su slatki, prhki kolačići koji su se u Slavoniji pripremali tradicionalno zimi, u vrijeme poklada.

Pokladno vrijeme je razdoblje od Bogojavljenja do Pepelnice, a osim maskiranja, zabave i karnevala, to je doba kada se uživa u jačoj, masnijoj i bogatijoj hrani.

Svaka regija ima svoje pokladne običaje pa tako i tradicijska jela, ali u svim krajevima ovo je vrijeme kada se pripremaju razne jednostavne slastice pržene u dubokoj masnoći  za koje svaki kraj ima svoj naziv (krafne, krofne, pokladnice, poderane gaće, listarići, fanjki, fritule, uštipci, mišeki, kroštule…).

 

 

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • ¼ – ½ žličice sode bikarbone
  • malo soli
  • 1 jaje
  • 1 ravna žlica masti
  • 1 žlica šećera
  • 1 žlica rakije ili ruma
  • 2 pune žlice kiselog vrhnja
  • malo naribane limunove korice
  • mast ili ulje za prženje
  •  šećer u prahu za posipavanje
 
 
 
 
 
 
 
 

Priprema:

  1. U prosijano brašno dodati sol i sodu bikarbonu pa sve promiješati.
  2. Dodati jaje, mast (ili maslac), šećer, rakiju, vrhnje i limunovu koricu pa umijesiti tijesto.
  3. Formirati tijesto u kuglu pa u disk, zamotati u foliju i ostaviti na hladnom mjestu oko 30 minuta.
  4. Radnu plohu posuti brašnom pa tanko razvaljati tijesto te ga kotačićem izrezati i pržiti u dubokoj masnoći sa svake strane kratko, dok ne prime boju. Listarići će se tijekom pržena malo napuhnuti, odnosno tijesto će mjestimično ostati šupljikavo.
  5. Rupičastom/žičanom žlicom vaditi listariće na kuhinjski papir da se višak masnoće ocijedi.
  6. Tople listariće posuti šećerom u prahu i poslužiti.
 
 
 
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.