
Slatki dodir nostalgije... medvjeđe šape, pracne s medom...)
Šape mirišu na djetinjstvo i mame osmijeh, vraćaju u prošlost i prizivaju sjećanje na neke drage ljude, bake, mame, tete... Ovi starinski kolači obavezno su se pripremali za Božić ali i svadbe i ostale obiteljske svečanosti. Naravno, nije mogao proći kirbaj bez šapa, odnosno pracni kako ih nazivaju u Slavoniji.
Ove su šapice s medom a odlične su i one s orasima, i jedne i druge dobro podnose stajanje pa ih možete napraviti ranije, čak su bolje kad malo odstoje. Tijesto možete začiniti s malo cimeta ili limunove korice, mljevenim rogačem, klinčićima a obavezan sastojak tradicionalnih šapa je svinjska mast.
Šape se peku u posebnim kalupima/modlicama raznih oblika.
Sastojci:
- 600 g glatkog brašna
- 200 g masti
- 200 g šećera
- 1 žličica sode bikarbone
- vanilin šećer
- malo cimeta
- 1 jaje
- 2 dl meda
Priprema:
U veću zdjelu staviti brašno, dodati sodu, šećer, vanilin šećer i cimet.
Sve pomiješati pa u sredini napraviti udubljenje i tu dodati mast, jaje i med pa umijesiti tijesto. Tijesto pustiti da malo odstoji.
Pećnicu zagrijati na 200°C.
Kalupiće tanko premazati mašću pa puniti pripremljenim tijestom (ne puniti do vrha jer će tijekom pečenja tijesto malo narasti).
Napunjene kalupe složiti u lim pa staviti u zagrijanu pećnicu. Peći oko 15 minuta odnosno dok malo ne porumene i zamirišu.
Izvaditi iz pećnice pa nakon par minuta, još vruće vaditi iz kalupa.
Tople šape uvaljati u šećer u prahu.