Blogosfera COOKam i guštam

Medene šape - divni kolači s mirisom nostalgije

Ove su šapice s medom a odlične su i one s orasima, i jedne i druge dobro podnose stajanje pa ih možete napraviti ranije, čak su bolje kad malo odstoje
Objava 26. studenoga 2018. 0 komentara 675 prikaza
foto: Tatjana Pastuović Klaić
foto: Tatjana Pastuović Klaić
medene šape

Slatki dodir nostalgije... medvjeđe šape, pracne s medom...)  

Šape mirišu na djetinjstvo i mame osmijeh, vraćaju u prošlost i prizivaju sjećanje na neke drage ljude, bake, mame, tete... Ovi starinski kolači obavezno su se pripremali za Božić ali i svadbe i ostale obiteljske svečanosti. Naravno, nije mogao proći kirbaj bez šapa, odnosno pracni kako ih nazivaju u Slavoniji.

Ove su šapice s medom a odlične su i one s orasima, i jedne i druge dobro podnose stajanje pa ih možete napraviti ranije, čak su bolje kad malo odstoje. Tijesto možete začiniti s malo cimeta ili limunove korice, mljevenim rogačem, klinčićima a obavezan sastojak tradicionalnih šapa je svinjska mast.  

Šape se peku u posebnim kalupima/modlicama raznih oblika.

Sastojci: 

  • 600 g glatkog brašna 
  • 200 g masti 
  • 200 g šećera 
  • 1 žličica sode bikarbone 
  • vanilin šećer 
  • malo cimeta 
  • 1 jaje 
  • 2 dl meda 

Priprema:   

U veću zdjelu staviti brašno, dodati sodu, šećer, vanilin šećer i cimet.

Sve pomiješati pa u sredini napraviti udubljenje i tu dodati mast, jaje i med pa umijesiti tijesto. Tijesto pustiti da malo odstoji.

Pećnicu zagrijati na 200°C.

Kalupiće tanko premazati mašću pa puniti pripremljenim tijestom (ne puniti do vrha jer će tijekom pečenja tijesto malo narasti).

Napunjene kalupe složiti u lim pa staviti u zagrijanu pećnicu. Peći oko 15 minuta odnosno dok malo ne porumene i zamirišu.

Izvaditi iz pećnice pa nakon par minuta, još vruće vaditi iz kalupa.

Tople šape uvaljati u šećer u prahu.

Tatjana Pastuović KlaićFoto: Tatjana Pastuović Klaić 1 / 5

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.