Blogosfera COOKam i guštam

Minestrone

Objava 25. kolovoza 2015. 0 komentara 3736 prikaza
foto: Tatjana Pastuović Klaić
foto: Tatjana Pastuović Klaić
minestrone - povrtna juha

Minestrone je fina povrtna juha, bogata i moćna, klasik talijanske kuhinje.

Priprema ove „velike juhe“ razlikuje se po regijama ali ovisi i o sezoni, a ja sam posebno ponosna što sam ovdje koristila uglavnom svježe sezonsko povrće iz našeg malog vrta (ako me pratite na Facebooku znate već priču o vrtu, velikoj tuči krajem svibnja i ponovnoj sadnji  ;)).

Osim raznog povrća, juhi se može dodati i i malo slanine/pancete a na kraju i naribani sir.

 

Za ovaj ljetni minestrone potrebno je:

  • ulje/maslinovo ulje
  • 50 g dimljene slanine
  • 1 veća glavica luk
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 2 mrkve
  • 1 veća stabljika celera
  • 2 krumpira
  • 200 g mahuna
  • 300 g tikvica
  • 150 g graška
  • 1 lovorov list
  • 2-3 lista mladog kelja
  • 1 l povrtne juhe ili vode
  • 1-2 dl pasirne rajčice
  • šaka sitne tjestenine
  • svježi listovi bosiljka i peršina
  • malo naribanog parmezana

 

Priprema:

  1. Slaninu narezati na male kockice.
  2. Povrće očistiti i oprati. Luk sitno nasjeckati, mrkvu narezati na kolutiće, stabljiku celera, mahune i tikvicu na manje komade, krumpir na kockice a listove kelja na trakice.
  3. Na malo ulja popržiti slaninu.
  4. Kada slanina dobije finu boju dodati luk i pržiti 2-3 minute. Dodati nasjeckani ili protisnuti češnjak i još kratko miješati pa dodati mrkvu, celer, mahune, krumpir i lovorov list i sve pirjati 15ak minuta.
  5. Dodati tikvicu i grašak, uliti juhu, dodati pasiranu rajčicu, posoliti, popapriti i kuhati dok svo povrće ne smekša. Dodati kelj i tjesteninu pa još kretko kuhati pazeći da se tjestenina ne prekuha.
  6. Na kraju dodati nasjeckane listiće bosiljka i peršina. Po potrebi još začiniti i dodat još jedan protisnuti češanj češnjaka.
  7. Po želji, minestrone „pojačati“ s malo naribanog parmezana.

 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.