Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera COOKam i guštam

Musaka od patlidžana

Za ovo jelo patlidžane prvo poham, ali možete ih narezane samo kratko popržiti ili ispeći u pećnici
Objava 23. srpnja 2020. 0 komentara 3289 prikaza
foto: Tatjana Pastuović Klaić
foto: Tatjana Pastuović Klaić
musaka od patlidžana

Musaka od patlidžana je jedno od onih jela koje ili jako volite ili ignorirate. Zapravo, rekla bih da tako stvari stoje s patlidžanima općenito.

Ja sam u onoj prvoj skupini, volim ih u svim kombinacijama, s tjesteninom, drugim povrćem ili mesom, kao i grilane, pohane, punjene.

Ovo je odlično ljetno jelo, a patlidžani su upravo na vrhu sezone.

Za ovo jelo patlidžane prvo poham, ali možete ih narezane samo kratko popržiti ili ispeći u pećnici. 

Sastojci:

  • 2-3 patlidžana (oko 1 kg)
  • 2 jaja
  • 5 žlica glatkog brašna
  • 2 dl mlijeka

za mesni nadjev:

  • 2 glavice luka
  • 500 g mljevenog mesa (junetina ili miješano)
  • 2 rajčice
  • sol, papar, majčina dušica

za preljev:

  • 2 jaja
  • 2 dl kiselog vrhnja
  • 1 dl mlijeka
  • malo soli

 

Priprema:

  1. Patlidžane oprati, osušiti i narezati na tanje ploške. Posoliti i ostaviti 15ak minuta.
  2. Od jaja, brašna i mlijeka pjenjačom umiješati smjesu malo gušću od one za palačinke.Kuhinjskim papirom obrisati odstajale patlidžane pa svaku plošku umočiti u smjesu od jaja i kratko pržiti u ulju. Vaditi patlidžane na kuhinjski papir da upije višak masnoće.
  3. U drugoj tavi na malo masnoće popržiti nasjeckani luk, povremeno miješati, malo posoliti pa kada luk omekša i malo požuti, dodati mljeveno meso, promiješati, dodati još soli, popapriti, dodati malo majčine dušice i uz miješanje pirjati 20ak minuta. U meso dodati rajčice narezane na kockice pa pirjati dok tekućina ne ispari.
  4. U vatrostalnu posudu složiti red patlidžana, red mesa, opet red patlidžana i mesa te završiti s patlidžanima. Pomiješati jaja s kiselim vrhnjem, po potrebi dodati malo mlijeka, posoliti i smjesu preliti preko musake. Staviti u zagrijanu pećnicu i peći na 180°C oko 30 minuta, odnosno dok se smjesa od jaja i vrhnja ne stisne a musaka dobije lijepu boju. Musaku nakon pečenja ostaviti da odmori na sobnoj temperaturi.

Meni je ova musaka najbolja topla odnosno kada je već sobne temperature, a uz musaku obavezno poslužim kiselo vrhnje.

Musaka od patlidžana odlična je i sljedeći dan, dobro ohlađena u hladnjaku.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.