
Musaka od patlidžana je jedno od onih jela koje ili jako volite ili ignorirate. Zapravo, rekla bih da tako stvari stoje s patlidžanima općenito.
Ja sam u onoj prvoj skupini, volim ih u svim kombinacijama, s tjesteninom, drugim povrćem ili mesom, kao i grilane, pohane, punjene.
Ovo je odlično ljetno jelo, a patlidžani su upravo na vrhu sezone.
Za ovo jelo patlidžane prvo poham, ali možete ih narezane samo kratko popržiti ili ispeći u pećnici.
Sastojci:
- 2-3 patlidžana (oko 1 kg)
- 2 jaja
- 5 žlica glatkog brašna
- 2 dl mlijeka
za mesni nadjev:
- 2 glavice luka
- 500 g mljevenog mesa (junetina ili miješano)
- 2 rajčice
- sol, papar, majčina dušica
za preljev:
- 2 jaja
- 2 dl kiselog vrhnja
- 1 dl mlijeka
- malo soli
Priprema:
- Patlidžane oprati, osušiti i narezati na tanje ploške. Posoliti i ostaviti 15ak minuta.
- Od jaja, brašna i mlijeka pjenjačom umiješati smjesu malo gušću od one za palačinke.Kuhinjskim papirom obrisati odstajale patlidžane pa svaku plošku umočiti u smjesu od jaja i kratko pržiti u ulju. Vaditi patlidžane na kuhinjski papir da upije višak masnoće.
- U drugoj tavi na malo masnoće popržiti nasjeckani luk, povremeno miješati, malo posoliti pa kada luk omekša i malo požuti, dodati mljeveno meso, promiješati, dodati još soli, popapriti, dodati malo majčine dušice i uz miješanje pirjati 20ak minuta. U meso dodati rajčice narezane na kockice pa pirjati dok tekućina ne ispari.
- U vatrostalnu posudu složiti red patlidžana, red mesa, opet red patlidžana i mesa te završiti s patlidžanima. Pomiješati jaja s kiselim vrhnjem, po potrebi dodati malo mlijeka, posoliti i smjesu preliti preko musake. Staviti u zagrijanu pećnicu i peći na 180°C oko 30 minuta, odnosno dok se smjesa od jaja i vrhnja ne stisne a musaka dobije lijepu boju. Musaku nakon pečenja ostaviti da odmori na sobnoj temperaturi.
Meni je ova musaka najbolja topla odnosno kada je već sobne temperature, a uz musaku obavezno poslužim kiselo vrhnje.
Musaka od patlidžana odlična je i sljedeći dan, dobro ohlađena u hladnjaku.