Naslovnica COOKam i guštam

Orehnjača

Objava 11. prosinca 2016. 0 komentara 6650 prikaza
foto: Tatjana Pastuović Klaić
foto: Tatjana Pastuović Klaić
masnica s orasima

Orahnjača, orehnjača ili masnica s orasima...ma kako je zvali (a lokalizama za ovaj kolač ima zaista puno ;) ), je tradicionalni kolač od dizanog tijesta s nadjevom od oraha. Ovo je mnogima omiljeni kolač koji se često priprema u vrijeme blagdana.

Važno je da orahnjača bude mekana i sočna, da se tijekom pečenja ne presuši. U nadjev se mogu dodati grožđice ali odlična je i bez njih.

Malo ruma, limunove korice i cimeta svakako će našu orahnjaču obogatiti, učiniti je još finijom i aromatičnijom.

Sjećam se da se masnica, kako se ovaj kolač naziva u županjskom kraju bez obzira je li pripremljen s nadjevom od oraha, maka ili npr. rogača, pravila u raznim posebnim prilikama i puno češće nego danas.

Na blogu već postoji poprilična baza blagdanskih recepata, pa tražite li inspiraciju za božićne kolače i keksiće ovdje možda možete naći nešto ;)

Božićni kuglof

Božićni vijenac s cimetom

Gingerbread božićni keksi

Stollen - božićni slatki kruh

Čokoladni raspucanci

Božićni čipkani medenjaci

Išleri i trokutići s lješnjacima

Vratimo se mi sada našoj orehnjači ;)

 

Tijesto:

  • 500 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 20 g svježeg kvasca
  • 3 žlice šećera
  • 1 jaje
  • 2 žumanjka
  • 25 ml ulja
  • 60 g otopljenog maslaca
  • 250 ml mlakog mlijeka

 

Nadjev:

  • 500 g mljevenih oraha
  • 150-200 g šećera
  • vanilin šećer
  • 120-150 ml mlijeka
  • naribana korica 1 limuna
  • 100 g grožđica
  • malo ruma
  • malo cimeta
  • malo otopljenog maslaca za premazivanje tijesta
  • 1 jaje i žlica, dvije vode, za premazivanje
  • šećer u prahu, za posipanje

 

Priprema:

  1. U šalici pomiješajte malo toplog mlijeka s kvascem i žlicom šećera. Ostavite na toplom mjestu 10ak minuta, dok se napravi pjenica.
  2. U veću posudu stavite prosijano brašno, posolite, promiješajte pa u sredini napravite udubinu pa dodajte pripremljeni kvasac (pjenicu) jaje, žumanjke, ulje, otopljeni maslac, ostatak šećera i preostalo mlako mlijeko. 
  3. Umijesite glatko tijesto, stijenke zdjele namažite s malo ulja pa tijesto pokrijte i ostavite da miruje oko sat vremena.
  4. Pripremite nadjev od oraha. U zdjelu stavite mljevene orahe, šećer, vanilin šećer, cimet, naribanu limunovu koricu i grožđice natopljene  rumu pa sve promiješajte. Mlijeko zagrijte do vrenja pa prelijte po smjesi od oraha i dobro promiješajte.Ostavite nadjev da se ohladi.
  5. Dignuto tijesto podijelite na dva dijela. Radnu površinu pospite s malo brašna pa oba dijela tijesta tanko razvaljajte, premažite tankim slojem otopljenog maslaca, nanesite nadjev i zamotajte. Premjestite u lim obložen papirom za pečenje, ostavite malo mjesta između štruca i  na par mjesta izbodite ih vilicom ili drškom kuhače.
  6. Pokrijte i ostavite oko 20-30 minuta na sobnoj temperaturi.
  7. Umutite jaje s malo vode,  premažite vaše orahnjače i stavite u zagrijanu pećnicu pa pecite oko 50 minuta na 160°C.
  8. Pečene orahnjače ohladite na rešetki a prije posluživanja pospite šećerom u prahu.

 

Ovo je moja izvedba orehnjače po receptu drage Tamare s bloga What`s for dessert?

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Message