
Pavlova s marelicama i breskvama
Pavlova je uvijek zvijezda, bilo da je pripremite s jagodama ili svježim sezonskim bobicama a odlična je i ovako sa karameliziranim voćem.
Podlogu možete ispeći i ranije pa tortu završiti sljedeći dan.
Sastojci:
- 5 bjelanjaka
- prstohvat soli
- 250 g šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1/2 žlice octa
- 1/2 žlice škrobnog brašna - gustina
- 350 ml vrhnja za šlag
- 1 žlica šećera u prahu
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 500 g svježeg voća - marelice, nektarine, kupine
- svježi listići mente
- 50 g maslaca
- 2 žlice šećera
- 1 žlica meda
- malo limunovog soka i naribane korice
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 130°C.
- Bjelanjke sobne temperature malo posolite pa ih istucite u snijeg. Tijekom miksanja u snijeg od bjelanjaka postupno dodajte šećer, miješajući između svakog dodavanja. Nastavite miksati još par minuta odnosno dok se šećer potpuno ne otopi a zatim dodajte vaniliju, ocat i gustin i još kratko miješajte. Bjelanjci trebaju biti čvrsti i sjajni!
- Lim obložite papirom za pečenje pa smjesu od bjelanjaka prebacite na lim i oblikujte u krug promjera oko 22 cm.
- Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 1 sat i 30 minuta. Za vrijeme pečenja ne otvarajte pećnicu. Nakon sat i pol isključite pećnicu i malo otvorite vrata pećnice te ostavite da se beze ohladi u isključenoj pećnici. Pečena beze kora izvana treba biti hrskava (nemojte se zabrinuti ako malo popuca ;) ) a iznutra mekana i pjenasta.
- Marelice i nektarine operite, prepolovite i uklonite koštice. Nektarine po željii narežite na četvrtine. U zagrijanu tavu stavite maslac, dodajte šećer, med, limunov sok i malo naribane limunove korice. Kad se smjesa otopi dodajte pripremljeno voće i kuhajte na umjerenoj vatri oko 5 minuta. Tijekom kuhanja preljevate voće sirupom a pred kraj dodajte vaniliju. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
- Dobro ohlađeno vrhnje za šlag izmiksajte, dodajte šećer u prahu i vaniliju pa još kratko miksajte.
- Na ohlađenu beze koru nanesite šlag, zatim karamelizirano voće i na kraju dodajte malo svježih kupina ili malina i ukrasite listićima mente.