Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera COOKam i guštam

Pavlova s karameliziranim marelicama i nektarinama

Objava 30. srpnja 2017. 0 komentara 530 prikaza
foto: Tatjana Pastuović Klaić
foto: Tatjana Pastuović Klaić
Pavlova s marelicama i breskvama

Pavlova je uvijek zvijezda, bilo da je pripremite s jagodama ili svježim sezonskim bobicama a odlična je i ovako sa karameliziranim voćem. 

Podlogu možete ispeći i ranije pa tortu završiti sljedeći dan.

Sastojci:

  • 5 bjelanjaka
  • prstohvat soli
  • 250 g šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1/2 žlice octa
  • 1/2 žlice škrobnog brašna - gustina

 

  • 350 ml vrhnja za šlag
  • 1 žlica šećera u prahu
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 500 g svježeg voća - marelice, nektarine, kupine
  • svježi listići mente
  • 50 g maslaca
  • 2 žlice šećera
  • 1 žlica meda
  • malo limunovog soka i naribane korice 

 

foto: Tatjana Pastuović Klaićfoto: Tatjana Pastuović Klaić 1 / 4

 

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijte na 130°C.
  2. Bjelanjke sobne temperature malo posolite pa ih istucite u snijeg. Tijekom miksanja u snijeg od bjelanjaka postupno dodajte šećer, miješajući između svakog dodavanja. Nastavite miksati još par minuta odnosno dok se šećer potpuno ne otopi a zatim dodajte vaniliju, ocat i gustin i još kratko miješajte. Bjelanjci trebaju biti čvrsti i sjajni!
  3. Lim obložite papirom za pečenje pa smjesu od bjelanjaka prebacite na lim i oblikujte u krug promjera oko 22 cm.
  4. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 1 sat i 30 minuta. Za vrijeme pečenja ne otvarajte pećnicu. Nakon sat i pol isključite pećnicu i malo otvorite vrata pećnice te ostavite da se beze ohladi u isključenoj pećnici. Pečena beze kora izvana treba biti hrskava (nemojte se zabrinuti ako malo popuca ;) ) a iznutra mekana i pjenasta.
  5. Marelice i nektarine operite, prepolovite i uklonite koštice. Nektarine po željii narežite na četvrtine. U zagrijanu tavu stavite maslac, dodajte šećer, med, limunov sok i malo naribane limunove korice. Kad se smjesa otopi dodajte pripremljeno voće i kuhajte na umjerenoj vatri oko 5 minuta. Tijekom kuhanja preljevate voće sirupom a pred kraj dodajte vaniliju. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
  6. Dobro ohlađeno vrhnje za šlag izmiksajte, dodajte šećer u prahu i vaniliju pa još kratko miksajte.
  7. Na ohlađenu beze koru nanesite šlag, zatim karamelizirano voće i na kraju dodajte malo svježih kupina ili malina i ukrasite listićima mente.
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.