Blogosfera COOKam i guštam

PIE POPS

Slatke i jako dekorativne, ove male pite popravit će vam raspoloženje!
Objava 16. prosinca 2018. 0 komentara 534 prikaza
Tatjana Pastuović Klaić
Tatjana Pastuović Klaić
pie pop

Vjerojatno svi imamo neke klasike među božićnim kolačima, one koji nas podsjete na dragu osobu, na mamu ili na bake i tete, na neke trenutke, okuse i mirise iz djetinjstva.

Da, imam i ja.

I svake godine napravim barem jedan od tih kolača koji možda samo meni nešto posebno znače pa možda i nisu tako omiljeni ostalim članovima moje obitelji.

I ne moraju oni biti niti dekorativni niti savršeno ukrašeni, njihova je vrijednost puno veća.

 Ali ima i onih kolačića koji nas osvoje na prvu i prije kušanja, naprosto nas veseli i sam pogled na njih. E, baš takve su i ove male pite na štapićima. Razvuku nam osmijeh i u trenu poprave raspoloženje.

A ako ćemo iskreno, osim što izgledaju neodoljivo, one zaista takve i jesu, tako prhke i prefine!

Sastojci:

  • 300 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 200 g maslaca
  • 70 g šećera u prahu
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 limun 
  • malo hladne vode, po potrebi
  • pekmez od ribiza ili marelica
  • 1 jaje + 1 žlica vode (za premazivanje)
  • 1 žlica šećera u prahu (za posipanje)

Priprema:

U brašno dodajte prstohvat soli, šećer u prahu i narobanu limunovu koricu, promiješajte pa dodajte maslac narezan na kockice i prstima ga utrljajte u tijesto da dobijete mrvičasto tijesto. U tijesto dodajte vaniliju, 1 žlicu limunovog soka i po potrebi malo hladne vode (1-2 žlice). Umijesite tijesto, formirajte ga u kuglu pa u disk, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.

Pećnicu zagrijte na 180°C.

Ohlađeno tijesto tanko razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini te modlicama izrežite željene oblike.

Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Jaje razmutite sa žlicom hladne vode.

Dio izrezanog tijesta stavite na lim, nanesite u sredinu malo pekmeza, položite štapić i preklopite drugim dijelom tijesta. Sve pažljivo spojite (možete malom vilicom pažljivo stisnuti rubove), premažite jajetom i stavite u zagrijanu pećnicu. 

Pecite na 180°C oko 20 minuta, odnosno dok kolačići ne dobiju lijepu boju.

Izvadite iz pećnice, ostavite da se malo ohlade pa pospite šećerom u prahu.

Tatjana Pastuović KlaićFoto: Tatjana Pastuović Klaić 1 / 6

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.