
Sastojci:
prhko tijesto
- 250 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 80 g šećera
- 180 g hladnog maslaca
- 1 jaje
- 1 žlica kiselog vrhnja
- korica 1 limuna (ili limete)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
nadjev
- 500 g borovnica
- 80 g šećera
- sok 1 limuna (ili limete)
- 2 žlice gustina
mrvičasti posip
- 120 g brašna
- 60 g smeđeg šećera (light musocvado)
- 80 g maslaca
Priprema:
1. Pripremite tijesto - brašnu dodajte prašak za pecivo, prstohvat soli, šećer, maslac, jaje, vrhnje, naribanu limunovu koricu i vaniliju pa sve pomiješajte i umijesite tijesto. Formirajte kuglu, zatim disk, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku oko 30 minuta.
2. Borovnice operite, dodajte im šećer, limunov sok i gustin pa sve dobro promiješajte i ostavite sa strane.
3. Pripremite posip - sve sastojke pomiješajte i prstima utrljajte da dobijete mrvičastu smjesu. Ostavite u hladnjaku dok vam ne zatreba.
4. Pećnicu zagrijete na 18°C. Kalup za pitu premažite maslacem pa ohlađeno tijesto razvaljajte i formirajte po kalupu. Tijesto izbockajte vilicom pa na njega nanesite nadjev od borovnica. Po borovnicama rasporedite mrvičasti posip i stavite pitu u zagrijanu pećnicu. Pecite 30-40 minuta na 180°C.