Blogosfera COOKam i guštam

Pita od borovnica s mrvičastim posipom

Ova pita osvaja finim, hrskavim posipom a voće možemo mijenjati u skladu sa sezonom. Inače, ovaj tip pite popularan je zbog jednostavne pripreme ali i zbog toga što dobro podnosi razne modifikacije. Pitu možemo poslužiti toplu ali i potpuno ohlađenu. Moja je preporuka topla pita s kuglicom sladoleda od vanilije ;) - odlična kombinacija! :)
Objava 28. svibnja 2017. 0 komentara 4 prikaza
foto: Tatjana Pastuović Klaić
foto: Tatjana Pastuović Klaić
mrvičasta pita od borovnica

 

Sastojci:

prhko tijesto

  • 250 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 80 g šećera
  • 180 g hladnog maslaca
  • 1 jaje
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • korica 1 limuna (ili limete)
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

 

nadjev

  • 500 g borovnica
  • 80 g šećera
  • sok 1 limuna (ili limete)
  • 2 žlice gustina

 

mrvičasti posip

  • 120 g brašna
  • 60 g smeđeg šećera (light musocvado)
  • 80 g maslaca

 

Priprema:

1. Pripremite tijesto - brašnu dodajte prašak za pecivo, prstohvat soli, šećer, maslac, jaje, vrhnje, naribanu limunovu koricu i vaniliju pa sve pomiješajte i umijesite tijesto. Formirajte kuglu, zatim disk, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku oko 30 minuta.

2. Borovnice operite, dodajte im šećer, limunov sok i gustin pa sve dobro promiješajte i ostavite sa strane.

3. Pripremite posip - sve sastojke pomiješajte i prstima utrljajte da dobijete mrvičastu smjesu. Ostavite u hladnjaku dok vam ne zatreba.

4. Pećnicu zagrijete na 18°C. Kalup za pitu premažite maslacem pa ohlađeno tijesto razvaljajte i formirajte po kalupu. Tijesto izbockajte vilicom pa na njega nanesite nadjev od borovnica. Po borovnicama rasporedite mrvičasti posip i stavite pitu u zagrijanu pećnicu. Pecite 30-40 minuta na 180°C.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.