Blogosfera COOKam i guštam

Pita od višanja

Ono kad se zaigraš pa običnu pitu dodatno ušminkaš ;) Iako, ova pita i nije baš obična, tako moćna da joj nikakvo dodatno ukrašavanje niti nije potrebno. Tijesto je divno prhko a nadjev bogat, sočan i svilenkast..... ne-o-do-lji-vo!
Objava 18. lipnja 2017. 0 komentara 6919 prikaza
Foto: Tatjana Pastuović Klaić
Foto: Tatjana Pastuović Klaić
Prije posluživanja pitu ostavite da se hladi barem 2-3 sata!

Iskoristite sezonu višanja, nagradite se najfinijim pitama i štrudlama!

Danas dijelim recept za pitu od prhkog tijesta. 

Ako ste nestrpljivi, poput Cvite i Vigora ;) (ok, ok, i mene), možete ovu pitu jesti još toplu uz dodatak sladoleda od vanilije, a odolite li iskušenju, slobodno ostavite pitu da se prije kušanja potpuno ohladi. Odlična je u svakom slučaju ;)

 

 

 

 

Sastojici:

za tijesto

  • 400 g brašna (pola glatkog, pola oštrog)
  • 1/2 žličice soli
  • 3 žlice šećera u prahu
  • 250 g maslaca (hladnog)
  • naribana korica 1 limete (ili limuna)
  • 5 žlica hladne vode

za nadjev

  • 1 kg višanja
  • 150 g šećera
  • 2 žličice vanilin šećera (ili žličica bourbon vanilija šećera)
  • sok 1 limete (ili limuna)
  • malo cimeta
  • 2 žlice gustina/škrobnog brašna

za premazivanje

  • 1 jaje, 1 žlica vode
  • malo šećera

 

Priprema:

U zdjelu stavite brašno, dodajte sol, šećer, naribanu koricu limete i na kockice narezan hladni maslac. Prstima utrljavajte maslac u brašno dok tijesto ne postane mrvičasto pa zatim dodajte i 5 žlica hladne vode. Kratko mijesite da se svi sastojci sjedine (po potrebi dodajte još žlicu vode). Podijelite tijesto na dva dijela, veći i manji, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.

Za to vrijeme pripremite nadjev.

Višnje operite i očistite. Stavite ih u posudu s debljim dnom, dodajte sok koji su višnje pustile dok ste ih čistili, šećer, vanilin šećer, cimet i sok limete pa na umjerenoj vatri kratko kuhajte. Kada višnje prokuhaju dodajte gustin pomiješan s malo šećera i vode pa miješajte na laganoj vatri vrlo kratko, dok se nadjev ne zgusne. Ostavite da se nadjev malo ohladi.

Ohlađeno tijesto tanko razvaljajte, većim dijelom obložite kalup za pitu i stavite u hladnjak dok, a manji dio izrežite na trakice i po želji od ostatka pomoću modlice izrežite cvjetiće.

Izvadite tijesto iz hladnjaka,dno tijesta na nekoliko mjesta izbodite vilicom, nanesite nadjev od višanja i po nadjevu rasporedite pripremljene trakice tijesta. Rubove pite stisnite da se dobro zalijepe, razmutite jaje s vodom, premažite tijesto pa rub pite obložite izrezanim cvjetićima. Pospite tijesto šećerom i stavite u zagrijanu pećnicu.

Pecite pitu oko 40 minuta na  180°C. Tijekom pečenja po potrebi pitu prekrijte alu-folijom.

Prije posluživanja pitu ostavite da se hladi barem 2-3 sata.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.