Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera COOKam i guštam

Pita s jagodama

U sezoni jagoda teško se natjeram pripremiti nešto slatko, a da i omiljene bobice nisu uključene.
Objava 18. svibnja 2020. 0 komentara 1407 prikaza
Tatjana Pastuović Klaić
Tatjana Pastuović Klaić
Na blogu već ima zaista puno recepata u kojima koristim jagode ali vjerujem da još jedan neće smetati.

Domaće jagode, slasne i mirisne, u kombinaciji s prhim tijestom i finom slastičarskom kremom čine ovaj tart neodoljivim.

Priznajem, u sezoni jagoda teško se natjeram pripremiti nešto slatko, a da i omiljene bobice nisu uključene. Na blogu već ima zaista puno recepata u kojima koristim jagode ali vjerujem da još jedan neće smetati.

 

Tijesto:

  • 250 g brašna (pola oštrog, pola glatkog)
  • prstohvat soli
  • 150 g maslaca
  • 60 g šećera u prahu
  • 1 žumanjak
  • 2-3 žlice hladne vode
  • malo naribane limunove korice

 

Krema:

  • 500 ml mlijeka
  • 4 žumanjka
  • 100 g šećera
  • 40 g gustina
  • vanilija (srž mahune ili ekstrakt)
  • 50 g maslaca

 

  • jagde
  • malo pekmeza od jagoda ili marelice i žlica vode, za premazivanje

 

 

Priprema:

  1. Brašno malo posoliti, promiješati pa u njega utrljati maslac narezan na kockice. Dodati žumanjak, limunovu koricu i vodu pa umijesiti tijesto. Tijesto ne treba dugo mijestit, dovoljno je samo da se svi sastojci sjedine. Formirati tijesto u disk, zamotati u prozirnu foliju i ostaviti oko 1 sat u hladnjaku.
  2. Ohlađeno tijesto tanko razvaljati pa formirati po kalupu za pite. Dno tijesta izbosti vilicom.
  3. Preko tijesta staviti papir za pečenje, po papiru rasporediti suhi grah ili rižu, staviti u zagrijanu pećnicu i peći oko 15-20 minuta na 180°C. Izvaditi iz pećnice, maknuti papir s grahom pa tijesto vratiti u pećnicu i peći još 15ak minuta, odnosno dok se tijesto do kraja ne ispeče. Pečeno tijesto ostaviti da se ohladi.
  4. Za kremu  u loncu ugrijati mlijeko s vanilijom.
  5. U drugoj posudi izmiksati žumanjke i šećer, kada smjesa postane pjenasta dodati gustin i malo vrućeg mlijeka, dobro promiješati pa uliti u lonac s vrućim mlijekom. Kuhati  uz stalno miješanje dok se krema ne zgusne i skuha. Maknuti s vatre i u kremu umiješati maslac. Kremu ohladiti.
  6. Jagode oprati, očistiti i prerezati na pola.
  7. Pekmez pomiješati s malo vode i zagrijati.
  8. Hladno tijesto namazati ohlađenom kremom, po kremi rasporediti jagode pa sve premazati pekmezom.

 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.