Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera COOKam i guštam

Pita sa šparogama, šunkom i sirom

Ova pita ne traži ni puno petljancije ni velike kuharske vještine.
Objava 28. travnja 2020. 0 komentara 2015 prikaza
Cookam i guštam
Cookam i guštam
E, da, pita mi nije zagorila, samo sam koristila nekakav filter za obradu fotki pa su dosta tamnije i intenzivnijih boja!

Jednostavno i fino. I brzo.

Ova pita ne traži ni puno petljancije ni velike kuharske vještine. Važno je samo da su namirnice dobre i pita će sigurno biti sjajna.

 

Za ovu pitu potrebno je:

  • 250 g lisnatog tijesta (jedna ona smrznuta pločica) + jaje za premazivanje
  • 150-200 g šparoga
  • 50 g domaće dimljene šunke ili pršuta

 

za nadjev:

  • 150 g svježeg kravljeg sira
  • 200 ml kiselog vrhnja
  • prstohvat mljevene kurkume (opcija)
  • 2 jaja
  • 100 g naribane gaude
  • 30 g naribanog parmezana
  • sol, papar
 
  • malo parmezana za posipanje

 

Postupak:

Očistite šparoge, odstranite im donji, tvrdi dio stapke (kidajte ih tamo gdje same pucaju, tako ćete biti sigurni da neće ostati tvrdih dijelova), operite ih i kratko blanširajte u kipućoj slanoj vodi, tek minutu-dvije. Procijedite ih i stavite u hladnu vodu (tako ćete zaustavili dalje kuhanje a i povrće će zadržati finu zelenu boju). Opet dobro ocijedite.

Pripremite nadjev.
U veću zdjelu stavite sir i dodajte mu sve ostale sastojke pa dobro promiješajte. Ako koristite domaću šunku ili pršut budite pažljivi s dodavanjem soli ;)

Već sam i gore napisala, kurkuma je opcija, nije toliko bitna zbog okusa ali daje nadjevu lijepu boju.

 

Pećnicu zagrijte na 200°C.

Na pobrašnjenom pek-papiru tanko razvaljajte lisnato tijesto, premažite ga razmućenim jajetom, rubove tijesta (oko 2 cm sa svake strane) zadignite i prekolopite pa i njih premažite.

Oštrim nožićem zarežite rubove izvana (pogledajte zadnju sliku) kako bi tijekom pečenja narasli i listali se a ostatak tijesta vilicom izbodite da tijekom pečenja ne naraste i ne napuhuje se.
Znači, tijesto (koje će poslužiti kao podloga za pitu) ne treba rasti ali rubovi trebaju (oni će spriječiti da najdev iscuri).

Ovako pripremljeno tijesto, skupa s papirom, prebacite u lim za pečenje i stavite u zagrijanu pećnicu pa pecite nekih 7-8 minuta, odnosno dok tijesto lagano porumeni.

Sada ga izvadite iz pećnice, ostavite da se malo ohladi.

Pećnicu smanjite na 170-180°C.

Po tijestu rasporedite nadjev (ostavite u zdjeli samo malo nadjeva za preljevanje šparoga), po nadjevu rasporedite šunku (tanko narezanu ili natrganu na trakice) a onda i ocijeđene šparoge. Šparoge po sredini prelijte preostalim nadjevom i pospite s malo parmezana (za cijelu pitu, nadjev + posipanje, treba vam jedna vrećica parmezana (40 g)).

Vratite pitu u pećnicu i pecite još 20-30 minuta, odnosno dok tijesto i nadjev prime finu boju.

Izvadite iz pećnice, pustite da se na rešetki malo ohladi pa režite i jedite toplo.

Dobar tek! :)

E, da, pita mi nije zagorila ;) samo sam koristila nekakav filter za obradu fotki pa su dosta tamnije i intenzivnijih boja. Meni su zgodne, malo za promjenu :)
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.