Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera COOKam i guštam

Pogačice s čvarcima

Tople čvarkuše za hladne zimske dane
Objava 20. siječnja 2020. 0 komentara 2948 prikaza
foto: Tatjana Pastuović Klaić
foto: Tatjana Pastuović Klaić
krampogače cookam i guštam

Pogačice s čvarcima, krampogače ili čvarkuše pravi su hit u ovo doba godine.

Kada je hladno, pa još kiši i šiba studeni vjetar, kao danas, pogačice, tople i meke, pružaju onu finu utjehu i prizivaju sjećanja na djetinjstvo, na bake i mame... Ove su pogačice tako savršeno mekane iznutra a hrskave izvana. Obzirom da se tijesto više puta preklapa, pogačice na kraju budu fino „razlistane“ po slojevima.

Iako ih jako volim, pravim ih samo nekoliko puta godišnje, zato uživam u svakom zalogaju. Kod pripreme dizanog tijesta bitno je da sastojci nisu hladni jer ono (za razliku od prhkog tijesta, npr.) voli toplu okolinu, pa osim sastojaka, dobro je da i prostorija u kojoj se radi bude topla.


 

SASTOJCI:

  • 500 g glatkog brašna (+ za posipavanje)
  • 1 paketić (40 g) svježeg kvasca 
  • 1 žlica šećera
  • 250 - 300 ml toplog mlijeka
  • 1,5 žličica soli
  • 1 žličica svježe mljevenog papra
  • 1 jaje
  • 1 žličica masti (svinjske, domaće)
  • 250 g mljevenih čvaraka
  • 1 jaje i žlica vode, za premazivanje  

 

Priprema:

Čvarke sameljite.

U manjoj zdjelici razmrvite kvasac, dodajte šećer i malo toplog mlijeka. Promiješajte i ostavite 10 minuta na sobnoj temperaturi da se napravi pjenica.

Prosijano brašno posolite, dodajte papar (po potrebi i više od navedenog, ja ga dodam odokativno, ali jako je važno da se papar dosta osjeti), promiješajte i u sredini napravite udubinu. Dodajte kvasac (pjenicu), jaje, mast i ostatak toplog mlijeka. Umijesite glatko tijesto i ostavite ga pokrivenog 10 minuta,  lagano premijesite i ostavite pokriveno još 30-40 minuta na toplom mjestu, da naraste.

Kada je naraslo, tijesto prebacite na brašnom posutu radnu površinu i tanko razvaljajte.

Po polovici tijesta rasporedite 1/3 mljevenih čvaraka pa preklopite drugim dijelom. Tijesto opet razvaljajte, nadjenite drugom trećinom mljevenih čvaraka i opet preklopite. Sada još jednom ponovite ovaj postupak, nadjenite tijesto preostalim mljevenim čvarcima, preklopite i rastanjite na približno 1,5 cm debljine.

Okruglom modlicom ili čašom vadite pogačice, složite ih na lim obložen papirom za pečenje. Razmutite jaje, dodajte mu žlicu vode i premažite pogačice (po želji, lagano ih posolite). Ostatke tijesta nemojte baciti već ih samo lagano spojite u male hrpice (nemojte ih više mijesiti) i pecite skupa s pogačicama.

Pecite 20-30 minuta na 180-200°C.      

 

foto: Tatjana Pastuović KlaićFoto: foto: Tatjana Pastuović Klaić 1 / 5

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.