Naslovnica COOKam i guštam

Pogačice s čvarcima

Objava 14. siječnja 2017. 0 komentara 3800 prikaza
Pogačice s čvarcima
Pogačice s čvarcima
Pogačice s čvarcima
Hladno je i lagano sniježi a pogačice s čvarcima još su tople. Idila ;)

Svojevremeno, kad sam na blog stavila recept za juhu s pirom, spomenula sam da često koristim brašno od pira i od njega pravim kruh, ali ga kombiniram i sa pšeničnim brašnom, za razna peciva i pogačice s čvarcima.

Pirovo brašno možete nabaviti u dućanima zdrave hrane kao i u većim supermarketima, ali opet na odjelima zdrave hrane (možda će vam krupnik, spelt ili dinkel zvučati poznatije).

Ovdje sam koristila isti udio pirovog i pšeničnog brašna a tijesto sam posipala odnosno nadjevala mljevenim čvarcima i preklapala, zato se pogačice ovako lijepo listaju. Na isti način možete ih napraviti i ako koristite sam jednu vrstu brašna.

Inače, pogačice sam češće pravila po jednom starom maminom receptu gdje se samljeveni čvarci stavljaju odmah u tijesto, nema preklapanja, pogačice se ne listaju kao ove ali budu prefino prhke pa bude li  prilike (i čvaraka ;) ) i taj ću recept ovdje podijeliti.

 

Potrebno je:

  • 250 g brašna od pira 
  • 250 g glatkog bijelog pšeničnog prašna
  • 1 paketić (40 g) svježeg kvasca 
  • 1 žlica šećera
  • 1,5 žličica soli
  • 1 žličica svježe mljevenog papra
  • 1 jaje
  • 300 ml mlijeka (toplog)
  • 250 g mljevenih čvaraka
  • jaje i žlica vode, za premazivanje
  • sjemenke crnog kima i sezama, za posipanje

 

  1. Čvarke sameljite (možete koristiti mašinu za meso ili kuhinjsku sjeckalicu/multipraktik).
  2. U malo toplog mlijeka dodajte žlicu šećera i razmrvite kvasac. Promiješajte i ostavite da se kvasac aktivira.
  3. Prosijano brašno (i jedno i drugo) posolite, dodajte papar, promiješajte i u sredini napravite udubinu. Tu dodajte aktivirani kvasac (pjenicu), jaje i ostatak toplog mlijeka.
  4. Umijesite glatko tijesto i ostavite ga pokrivenog na toplom mjestu 30-40 minuta, da naraste.
  5. Kada je naraslo, tijesto prebacite na brašnom posutu radnu površinu i tanko razvaljajte. Po polovici tijestu rasporedite 1/3 mljevenih čvaraka pa preklopite drugim dijelom. Tijesto opet razvaljajte i nadjenite drugom trećinom mljevenih čvaraka. Sada još jednom ponovite ovaj postupak, nadjenite tijesto preostalim mljevenim čvarcima, preklopite i rastanjite na približno 1,5 cm.
  6. Okruglom modlicom ili čašom vadite pogačice, složite ih na lim obložen papirom za pečenje. Jaje razmutite sa žlicom vode i premažite pogačice pa ih na kraju, po želji, pospite sjemenkama sezama i crnog kima (crni kim je jako zdrav a nabavila sam ga u Harissi, malom, zgodnom dućanu sa raznim začinima i čajevima, u Masarykovoj ulici).
  7. Ostatke tijesta nemojte baciti već ih samo lagano spojite u male hrpice (nemojte ih više mijesiti) pa pecite skupa s pogačicama.
  8. Pecite 20ak minuta na 180°C.

 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Message