Naslovnica COOKam i guštam

Rolat burekčići

Objava 30. prosinca 2011. 0 komentara 22650 prikaza
foto: Tatjana Pastuović Klaić
Tatjana Pastuović Klaić
burekčići

Ovim slanim sirnim zamotuljcima oduševila me jednom moja mama,  a recept sam onda ubrzo podijelila s mojim prijama na jednom roditeljskom forumu (sada vidim da je to bilo još 2005., aaaaa, kako su prozujale te godine…)

Uglavnom, i njih su osvojili pa vjerujem da će i nekima od vas biti zanimljivi.

Idemo to jelo nazvati – ROLAT BUREKČIĆI (mada znam za grešku u koracima – burek/pita/pituljica…) tako sam ga nazvala tada, tako nek i ostane ;)

Dakle, jednostavno je, treba nam nadjev od sira i maslaca kojim premažemo kore za savijače tako da dobijemo tri rolata/rolade od po 3-4 kore, to smrznemo pa kasnije izrežemo na male kolutiće i pečemo.

 

Idemo redom, korak po korak….

 

Sastojci

za nadjev:

  • 1/2 kg svježeg sira
  • 1/2 maslaca (125 g)
  • 4 cijela jaja
  • 1 prašak za pecivo
  • 1/2 čašice vrhnja
  • sol (2-3 žličice)

 

  • Premaz: 1 jaje, 1/2 vrhnja (+ malo sezama i naribanog parmezana)

 

  • Jedan omot gotovih kora za savijače, štrudle….

 

 

Priprema nadjeva:

  1. Otopite maslac tako da bude potpuno mekan, može biti i u tekućem stanju ali ne vruć, dodajte mu sve gore navedene sastojke za nadjev i mikserom izradite da se smjesa sjedini i bude kremasta.
  2. pripremljenom smjesom mažite jednu po jednu koru tako da na prvu stavite vrlo tanki sloj nadjeva, preko te kore stavite sljedeću koju tek malo deblje namažete, pa preko nje još jednu, isto deblje namažete. Budite štedljivi kod nadjevanja (imajte na umu da nadjev morate rasporediti podjednako na sve kore) ali kore premazujte skroz do rubova.
  3. Tako namazane tri kore (ili 4, ovisi koliko ih u omotu ukupno ima) zamotajte u roladu/rolat. Ponovite sa ostatkom kora, da dobijete tri rolata. Kako se kore ne bi previše razmekšale, valja ih što brže nadjevati.
  4. Zamotane rolade složite na neku ravnu površinu (tepsiju, tacnu ili sl.) pa stavite na sat-dva u ledište (može i na duže) da se dobro stegnu kako bi se kasnije lakše rezali.
  5. Limove za pečenje prekrijte pek papirom.
  6. Svaki rolat izrežite na jednake dijelove, kolutiće. Režite na sljedeći način: cijeli rolat prerežite napola, pa svaku polovicu isto napola itd…. tako da od jednog rolata na kraju dobijete 16 jednakih komadića/burekčića.
  7. Izrezane burekčiće složite u lim (polegnute) i na svaki žličicom stavite malo premaza od jaja i vrhnja. Po želji dio burekčića možete posuti sezamon a dio ribanim parmezanom.
  8. Pecite ih 20-30 minuta u ranije zagrijanoj pećnici na 200-220°C.

 

 

 

Ovaj mali, slani snack odličan je za pred goste, za malo prigrist uz druženje.
Možete ih pripremiti ranije i ostaviti u ledištu spremno za nenadane goste. U tom slučaju rolate izvadite iz ledišta, ostavite ih na sobnoj temperaturi 15-20 minuta,  pa izrežite tek kada se malo odmrznu.
A možete ih ispeći i banuti nekome na vrata s još toplim burekčićima, mrak ;)

 

 

ŽELIM VAM SVIMA SRETNU I USPJEŠNU NOVU!

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Message