Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera COOKam i guštam

Rolice s cimetom

Objava 14. rujna 2014. 0 komentara 4000 prikaza
foto: Tatjana Pastuović Klaić
foto: Tatjana Pastuović Klaić
rolice od cimeta cookam i gustam

Kada je vani tmurno i kiša danima ne prestaje padati,  malu utjehu može mi pružiti nešto slatko i toplo. Peciva s cimetom idealna su baš u takvim situacijama. Pa još oduševljenje juniora kada vidi što se sprema i divan miris koji se širi kućom...

Rolice s cimetom imaju kultni status u Americi ali jednako su popularne i u Švedskoj, tamo su toliko omiljene da imaju čak i svoj dan. Šveđani, naime,  4. listopada obilježavaju dan rolica s cimetom (Kanelbullens dag / Cinnamon Bun Day), baš zgodno.

 

Ja sam se u ova peciva zaljubila prije puno godina, kada sam ih prvi put jela u Ikei. Naslušala sam se priča o finim mesnim okruglicama, njih pak tamo nikada nisam probala, ali zato bih se uvijek počastila divnim rolicama s cimetom.

Na internetu se može naći puno recepata za ova peciva, svi su vrlo slični, ali ono što švedske rolice čini posebnima je kardamom koji im daje tu jednu divnu, specifičnu notu. Šveđani svoje rolice najčešće peku u papirnatim košaricama (nalik onima za muffine) i posipaju šećerom u granulama. U američkoj verziji nema kardamoma a tople rolice preljevaju se glazurom od šećera u prahu sa slatkim vrhnjem ili vodom, mlijekom pa čak i krem sirom.

U svojim rolicama koristila sam kardamom ali i glazuru ;)

 

 

Kardamom možete kupiti ili naručiti u trgovinama zdrave hrane ili specijaliziranim dućanima sa začinima.

 

Sastojci za tijesto:

  • 550 g glatkog brašna
  • ½ žličice soli
  • 70 g šećera
  • 1 žlica sjemenki kardamoma
  • 7 g suhog kvasca
  • 270 ml toplog mlijeka
  • 70 g omekšanog maslaca
  • 1 jaje

za nadjev:

  • 70 g šećera
  • 70 g omekšanog maslaca
  • 1,5 žlica cimeta

za premazivanje:

  • 1 jaje
  • žlica, dvije vode

za glazuru:

  • 1-2 žlice slatkog vrhnja
  • šećer u prahu

 

Priprema:

  1. U malo toplog mlijeka dodajte suhi kvasac i žlicu šećera, dobro promiješajte i ostavite 10 minuta na toplom mjestu, dok se ne napravi pjenica.
  2. U posudu s brašnom dodajte sol, šećer i kardamom (ja sam sjemenke grubo usitnila u mužaru a možete koristiti i kardamom u prahu), sve promiješajte pa dodajte pripremljeni kvasac, jaje i maslac. Promiješajte sve sastojke pa umijesite glatko, elastično tijesto. Tijesto treba biti malo mekše, pa radnu površinu, dok mijesite tijesto, nemojte obilno posipavati brašnom. Tijesto formirajte u kuglu i stavite u posudu premazanu s malo ulja, pokrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom mjestu oko sat, sat i pol.
  3. Kada je tijesto odstajalo i naraslo, prebacite ga na radnu površinu koju ste lagano posuli brašnom pa razvaljajte u obliku pravokutnika, na oko 1 cm debljine.
  4. Tijesto premažite omešanim maslacem, pomiješajte šećer sa cimetom pa ravnomjerno pospite po namazanom tijestu i zarolajte dužom stranom. Nožem izrežite na komade/rolice (oko 1,5 - 2 cm) i složite u lim za pečenje namazan maslacem ili obložen papirom za pečenje, između rolica ostavite razmak. Pokrijte prozirnom folijom ili čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu oko 40 minuta. Umutite jaje s malo vode pa premažite rolice.
  5. Stavite u ugrijanu pećnicu i pecite na 220°C oko 10 minuta odnosno dok rolice ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju (provjerite svoje rolice i ranije, po potrebi pecite ih malo kraće ili duže).
  6. Tople rolice možete preliti glazurom od slatkog vrhnja i šećera u prahu (u malo slatkog vrhnja dodajte par žlica šećer u prahu i miješajte dok ne dobijete finu glatku, gustu smjesu) ja ih nisam sve prelila, junioru su draže bez glazure ;).

 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.