Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera COOKam i guštam

Sočna pečena guska

Oko guske ne kompliciram puno, prije pečenja dobro je natrljam koricom naranče i limuna, stavim u pećnicu na par sati pa pred kraj pečenja prelijem narančinim sokom i medom.
Objava 31. prosinca 2019. 0 komentara 361 prikaza
Tatjana Pastuović Klaić
Tatjana Pastuović Klaić
guska cookam i gustam

Ove godine opet sam poželjela za Božić pripremiti gusku.


Nije pečena guska neka baš, baš tradicija za našim stolom, a nije bila ni kod mame i tate dok sam bila klinka.

Ipak, guskica mi je baš nekako kul izbor za ovakve posebne prilike. Jer odojak i janko puno su češće na stolu. O da, puno, puno češće ;)

 

Oko guske ne kompliciram puno, prije pečenja dobro je natrljam koricom naranče i limuna, stavim u pećnicu na par sati pa pred kraj pečenja prelijem narančinim sokom i medom.

Bitno je da na kraju meso ostane sočno a korica fino hrskava, sjajna i malo ljepljiva ;)

 

Prije samog recepta, evo još par riječi ;)


Meso guske je jako ukusno i fino, nije suho i zapravo je zahvalno za pripremu. Gusku možemo kuhati, peći, puniti...


Guščja mast je odlična, obavezno je sačuvajte i koristite kasnije kod pripreme drugij jela.


Kao prilog pečenoj guski odlično će poslužiti sve ono što inače pripremamo uz pečeno pile - krumpir, batat, korjenasto povrće, brokula, prokulice, kupus ali i kesteni, bundeve, jabuke.


Ako vidite da vaša guska ima na prsima pod kožom mekani sloj masnoće, zarežite pažljivo kožu, tako će se masnoća tijekom pečenja polako otapati. Ukoliko guska nije masna, nema potrebe za zarezivanjem kože.


Kako bi se guska ravnomjerno pekla, idealno bi bilo da je ranije izvadite iz hladnjaka i prije pečenja ostavite na sobnoj temperaturi barem 30 minuta.


Za pečenje najbolje koristite lim koji ima rešetku. Ako nemate takav lim, stavite gusku na rešetku od pećnice a ispod nje lim u kojeg će se cijediti masnoća.


Koliko je važno da gusku ne pečemo predugo, kako meso ne bi postalo žilavo i suho, toliko je bitno i da ne žurimo, jer guska pečena prekratko na visokoj temperaturi može imati savršeno lijepu i hrskavu koricu no meso ispod nje u tom će slučaju ostati sirovo.

Krila i bat(a)ke omotajte alu-folijom kako se ne bi prenaglo zapekli. Kasnije tijekom pečenja možete cijelu gusku malo zaštititi alu-folijom ;)

 

Iznutrice, vrat i vrh krila nemojte peći, ti komadi odlično će poslužiti za juhicu.

 

Tatjana Pastuović KlaićFoto: Tatjana Pastuović Klaić 1 / 5

 

Sastojci:

 

  • 1 guska (4-5 kg)
  • 2 naranče
  • 1 limun
  • 2 žlice meda
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • češnjak u granulama ili u prahu
  • malo ulja
  • 1 luk
  • 1 jabuka
  • krumpir, mrkva, brokula

 


Priprema:

 

  1. Gusku po potrebi još očistite pa operite i posušite.
  2. Odrežite vršak krila (na prvom ili drugom zglobu) a kožu na prsima pažljivo plitko zarežite jako oštrim nožem ili žiletom/britvom, pazeći da ne režete duboko već samo površinu kože. Ako vidite da pod kožom nema sloja masnoće, nemojte rezati.
  3. Gusku posolite i popaprite.
  4. Naribajte koricu naranče i limuna, stavite u mužar, dodajte češnjak u granulama ili u prahu, još malo krupne soli i papra pa sve dobro zgnječite. Na kraju dodajte malo ulja, promiješajte pa tom smjesom dobro natrljajte gusku.
  5. Naranče i limun prerežite, jednu polovicu naranče ostavite sa strane a preostalim polovicama naranči i limuna nadjenite gusku.
  6. Onu polovicu naranče sada ocijedite pa sok pomiješajte s medom.
  7. Pećnicu zagrijte na 200°C.
  8. U lim na rešetku stavite gusku, ubacite u pećnicu i pecite oko 30 minuta.
  9. Smanjite temperaturu na 170°C i pecite još 2-2,5 sata (tijekom pečenja možete gusku okrenuti).
  10. Izvadite gusku iz pećnice, prelijte je sokom od naranče i medom, dolje u lim dodajte perezanu jabuku te prokuhane krumpire i mrkve pa sve vratite u pećnicu i pecite još 30 minuta.
  11. Zadnjih 15ak minuta pojačajte temperaturu na 200°C kako bi se kožica zahrskala, no držite je na oku da vam se guska ne prepeče.
  12. Pečenu gusku izvadite iz pećnice, pokrijte folijom i ostavite da meso prije rezanja odmori barem 15 minuta. Izrežite gusku i poslužite je uz pečene krumpire, mrkvu i blanširanu brokulu.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.