Blogosfera COOKam i guštam

Sočni kotleti iz pećnice

Meso je ostalo divno sočno a vino, malo začinskih travica i dimljena paprika dali su ovom jednostavnom jelu karakter.
Objava 10. lipnja 2018. 0 komentara 8518 prikaza
foto: Tatjana Pastuović Klaić
foto: Tatjana Pastuović Klaić
kotleti s crnim vinom i gljivama

Ima dana kada nemam ideju što kuhati, pa i kada znam što, onda mudrujem kako. E, jučer je bi takav dan.

Imala sam fine kotlete, veće, s malo masnoće, taman kakve najviše volimo ali nisam bila načisto što bih s njima. I tako, gledam ja njih, gledaju oni mene...

Ok, neću puno filozofirati, idu na vruću tavu i samo na naglo. 

Ne, ipak ću ih lagano na luku. 

Ne, ne...u pećnicu s njima! 

I tako, odlučila sam se na kraju za pećnicu ali i tava je bila u akciji ;)

Znači, krmiće sam dobro začinila, uvaljala u brašno, naglo ispekla u tavi pa s vinom, temeljcem, gljivama i puuuno luka dovršila u pećnici. 

Meso je ostalo divno sočno a vino, malo začinskih travica i dimljena paprika dali su ovom jednostavnom jelu karakter.

Inače, dimljena paprika mi je već dugo nezamjenjiva u ovakvim jelima, kao i u glašima i varivima,  pa evo i jedna informacija za sve koji vole ili imaju želju isprobati dimljenu papriku ali je u svom mjestu nisu imali gdje kupiti - sada je nudi i jedan veliki domaći brend pa vjerujem da je već sada, ili će uskoro biti dostupna i u manjim mjestima i dućanima.

Sastojci:

  • 4 veća kotleta
  • 2 velike glavice luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 350 g gljiva (smeđi ili bijeli šampinjoni, shiitake, bukovače...)
  • 5-6  listića svježe kadulje
  • 3 manje grančice timijana
  • 1 puna žličica dimljene paprike
  • 1,5 dl crnog vina
  • 2 dl mesne juhe/temeljca
  • Sol, papar peršinov list
  • 30 g maslaca
  • Malo brašna
  • Mast/ulje

 

Priprema:

  1. U pećnicu stavite posudu u kojoj ćete kasnije peći kotlete i zagrijte na 220°C.
  2. Kotlete prije pripreme ostavite barem 15-20 minuta na sobnoj temperaturi.
  3. U veliku, zagrijanu tavu stavite malo masnoće.
  4. Meso posolite, popaprite, uvaljajte u brašno i pecite u tavi kratko, toliko da kotleti sa svake strane dobiju lijepu boju. Vjerojatno će vam u tavu stati dva kotleta, nemojte tavu pretrpavati, pecite u dva navrata.
  5. Pečene kotlete stavite na tanjur, pokrijte alu-folijom a u tavu, na masnoću od pečenja, stavite luk koji ste ranije prepolovili i narezali na tanke ploškice. Povremeno luk promiješajte, posolite i kada malo omekša dodajte sitno nasjeckanu kadulju, nasjeckani češnjak i narezane gljive. Pirjajte 2-3 minute, dodajte dimljenu papriku, timijan i kockicu maslaca pa uz povremeno miješanje pirjajte još 7-10 minuta. Dodajte crno vino a kada alkohol ispari, dodajte mesnu juhu ili temeljac.
  6. Pažljivo izvadite zagrijanu posudu iz pećnice, u nju odmah ulijte pirjani luk i gljive, i svu tekućinu a zatim na to rasporedite kotlete (dodajte i tekućinu iz mesa), poklopite i stavite u pećnicu. Pecite 20-30 minuta (po potrebi dodajte pred kraj pečenja još malo tekućine/juhe, na kraju pospite nasjeckanim peršinovim listom).
  7. Poslužite uz pire od krumpira i kuhano povrće (brokulu, cvjetači, mrkvu...).

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.