Blogosfera COOKam i guštam

Šopska salata

Objava 27. lipnja 2015. 0 komentara 2200 prikaza
foto: Tatjana Pastuović Klaić
foto: Tatjana Pastuović Klaić
šopska salata

Fantastična, osvježavajuća, sezonska - šopska salata!

Ova je salata idealan izbor uz jela sa žara. Gotovo da ne prođe ljetni roštilj a da se uz meso ne nađe i šopska. Dok dečki grilaju, ja sjeckam svježe povrće. Ako je povrće domaće, iz vrta, doživljaj je još bolji. 

Nikada zapravo ne važem povrće za šopsku, jednostavno ga dodajem odoka, sve pomiješam i dobro ohladim. Kasnije začinim i prije posluživanja na vrh dodam feta sir. 

U ovu salatu volim dodati mladi luk (i bijeli i zeleni dio) kada je u sezoni, volim pomiješati crvenu i žutu papriku, rajčice svih vrsta i veličina. Volite li ljuto, svoju salatu slobodno "pojačajte" i s malo feferona. Sa solju pažljivo jer je već i feta slana a umjesto fete možete koristiti i neki drugi slani sir (npr. grabancijaš). Sir možete naribati, narezati na kockice ili samo lagano prstima izmrviti.

Osim uz mesna jela, šopska može biti i hladno predjelo ili lagani samostalni obrok.

Sastojci:

  • 1 vezica mladog luka ili 1 glavica luka
  • 3 veće rajčice
  • 1 veliki ili 2 manja krastavca
  • 1-2 paprike
  • sol
  • ulje
  • ocat
  • feta sir

 

Priprema:

  1. Luk, rajčice, krastavce i papriku operite, očistite i narežite na manje komade. Sve stavite u veću zdjelu, prmiješajte i ostavite u hladnjaku oko sat vremena.
  2. Kada se ohladila, salatu posolite, dodajte ulje i ocat, promiješajte i na kraju, prije posluživanja dodajte feta sir.

  

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.