Blogosfera COOKam i guštam

Rustikalna šunka u kruhu, neodoljivi uskrsni klasik

Sretan Uskrs!
Objava 20. travnja 2019. 0 komentara 435 prikaza
Tatjana Pastuović Klaić
Tatjana Pastuović Klaić
šunka u kruhu uskrs

Šunka u kruhu tradicionalno se priprema u većem dijelu Hrvatske za uskrsne blagdane a uz kuhana jaja, mladi luk, rotkvice i hren poslužuje se za svečani doručak.

Ja sam odrasla u Slavoniji gdje je običaj kuhati cijelu šunku ali i kulen i slaninu pa nisam baš često ni pripremala ni jela šunku u kruhu.

Prvi put sam je pravila prije točno deset godina, za jedan Uskrs kada nismo išli kod mojih roditelja u Županju i evo sada ponovila, jer opet ostajemo u Zagrebu.

Koristila sam vakumiranu dimljenu šunku koja je već bila obrađena, samo sam malo orezala vanjske dijelove, ali ni to zapravo nije nužno.

Umijesila sam tijesto za kruh od pšeničnog i raženog brašna, ušuškala šunkicu u tijesto i sve skupa ispekla. Bez puno komplikacija imate tako i domaći kruh i šunku :)

 

Sastojci:

 

  • dimljena šunka, oko 1,3 - 1,5 kg
  • 500 g pšeničnog brašna
  • 200 g raženog brašna
  • 1 žličica soli
  • 10 g suhog kvasca
  • 1 žličica šećera
  • 350 - 400 ml mlake vode
  • 2 žlice ulja ili 1 žlica masti
  • 1 jaje

 

U čaši pomiješajte suhi kvasac, šećer i malo tople vode pa ostavite da se napravi pjenica.

U većoj zdjeli pomiješajte pšenično i raženo brašno, dodajte sol i još jednom sve promiješajte. Napravie malu udubinu u sredini pa dodajte pripremljeni kvasac, vodu i masnoću. Mijestite ručno ili uz pomoć miksera dok vaše tijesto ne bude glatko i elastično. 

Posudu nauljite, tijesto oblikujte u kuglu i stavite u posudu. Pokrijte i pustite da se diže oko sat vremena, po potrebi i malo duže.

Izvadite tijesto, lagano premijesite i rastanjite. U sredinu stavite šunku koju ste ranije obrisali kuhinjskim papirom. Umutite jaje i premažite šunku a zatim je obložite tijestom. Krajeve tijesta dobru stisnite da se zalijepe.

U veliki plitki lim stavite papir za pečenje, lagano pospite brašnom pa u sredinu stavite šunku u tijestu tako da onu stranu gdje ste spajali tijesto okrenete prema dolje. Pospite lagano oštrim brašnom, pokrijte krpom i osavite da odmori oko 20 minuta.

Ako želite, možete lagano zarezati i dekorirati tijesto (jako oštrim nožićem ili žiletom) samo pazite da ne zarežete preduboko ;)

Zagrijte pećnicu na 220°C

U donji dio pećnice stavite jedan prazni plitki lim.

Kada se pećnica zagrijala, ubacite na srednju razinu vašu šunku u tijestu, a u donji, vrući lim ulijte čašu ledeno hladne vode a dobro će poslužiti i kockice leda, šaka će biti dovoljna. Budite brzi ;)

Zatvorite i pecite oko 20-30 minuta, smanjite temperaturu na 180°C i pecite još nekih 30-40 minuta. Pregledavajte povremeno, po potrebi pecite i duže a ako vam brzi prima boju, možete tijesto u kasnijoj fazi pečenja zaštititi alu folijom.

Izvadite kruh sa šunkom iz pećnice, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se potpuno ohladi prije rezanja i posluživanja.

Jaja sam ove godine bojala prirodnim bojama, koristila sam ljubičasti kupus i kurkumu a cijeli postupak možete vidjeti OVDJE :)

 

 

Tatjana Pastuović KlaićFoto: Tatjana Pastuović Klaić 1 / 6

Sretan Uskrs!

 

 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.